free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szinte mindenkivel végez az új orosz drog

Brabham         Címkék: drog, oroszország, púder, time 10 hozzászólás

Új dizájner drog terjed Oroszországban. A krokodil nevű szer két-három év alatt szinte mindenkivel végez, a Time riportere azonban találkozott egy túlélővel.

Csicsevó egy kis falu keleti irányban kétórányi autóútra Moszkvától. A település drogrehabilitációs központjába érkezők általában két hetet kapnak, hogy megküzdjenek a megvonással járó émelygéssel, fájdalommal és álmatlansággal. Ezalatt nem kell házimunkát végezniük, utána viszont a Biblia-olvasás és az ima közti időszakban (a központot pünkösdisták működtetik) tűzifát hasogatnak, vizet mernek a falu kútjából, vagy más módon szorgoskodnak a régi faház körül. Irina Pavlovának ennél jóval hosszabb pihenőidőt engedélyeztek, ő ugyanis az intézet egyetlen olyan betege, aki a minden másnál veszélyesebb új orosz dizájner drog, a krokodil rabja.

Kész csoda

Nincs rá pontos orvosi magyarázat, hogy Pavlova miért élte túl a függőséget. A morfium mostoha unokatestvérének is nevezhető, és az orosz ifjúság körében vírusként terjedő krokodil használói általában nem élnek két-három évnél tovább, azon kevesek pedig, akiknek sikerül lejönniük róla, általában önmaguk szellemeként élik az életüket. Pavlova azonban azt állítja: hat éven át szinte minden nap befecskendezte magának a kábítószert, amit a bátyja konyhájában tanult meg elkészíteni. „Isten védett meg” – mondja. Az addikció mindezzel együtt rajta is otthagyta a nyomait. A beszéde akadozó és fakókék szemei egy lobotómián átesett ember kifejezéstelen tekintetére emlékeztetnek. „Olyan fokú agykárosodást szenvedett, hogy a motorikus készségei is tönkrementek – mondja Andrej Jacsenkó, a ház vezetője, aki heroinfüggő volt hét évig. – Előfordul, hogy tenni akar előre egy lépést, de hanyatt esik. Próbálunk gyengédek lenni vele.”


Pavlova

Ahogy az Oroszországban általában lenni szokott, Pavlova tinédzserként kezdett drogozni, és először a khanka nevű szert használta, ami egy mákgubóból készülő, kátrányszerű opiát. Később továbblépett, és heroinfüggő lett, majd végül 27 évesen átváltott a krokodilra, mert annak nagyjából ugyanolyan a hatása, mint a heroinnak, de harmadannyiba vagy még kevesebbe kerül, és nagyon egyszerű elkészíteni. A szer aktív komponense a kodein, egy széles körben elterjedt, recept nélkül kapható fájdalomcsillapító, amely önmagában nem ártalmas – a krokodil (orvosi nevén a dezomorfin) előállításához a függők azonban benzint, hígítót, sósavat, jódot és gyufás skatulyákról lekapart vörösfoszfort is használnak. A hivatalos becslések szerint 2010-ben Oroszországban néhány százezer és egymillió közé volt tehető azoknak a száma, akik az így keletkező anyagot az ereikbe fecskendezték, és ezzel hazájukat a világ egyetlen olyan országává avatták, ahol a krokodilhasználat járvánnyá vált.

Szó szerint elrothaszt

A drog 2002 körül jelent meg Szibériában és Oroszország keleti területein, de az egész országban csak az elmúlt három évben terjedt el. Viktor Ivanov, az Állami Drogügyi Felügyelet vezetője szerint 2009 óta a lefoglalt krokodil mennyisége a 23-szorosára nőtt, és csak az idei év első három hónapjában 65 millió adagot kobozott el a szervezet. „Még öt évvel ezelőtt is egyedi esetnek számított, ha valakinél ilyen drogot találtunk” – ismétli el nekünk is Ivanov azt, amit egy április 18-i tanácskozáson már Dmitrij Medvegyev elnök és más vezetők előtt is elmondott. Medvegyev akkor a tabletjén rákeresett a krokodilra, és azonnal internetes receptek sorára bukkant, amelyek instrukciókat adnak a szer elkészítéséhez. „Mit jelent ez? – tette fel a kérdést. – Azt, hogy a legtöbben nemcsak olvasni akarnak a dezomorfinról, hanem azt is tudni akarják, hogyan élhetnek vele.” Két kormányzó ezt követően arról tájékoztatta az elnököt, hogy az irányításuk alá tartozó területeken a függőségi ügyek és a kábítószer-használatból eredő halálesetek mintegy felében a krokodilnak volt szerepe. „Egyes régiókban – summázza a megbeszélésen elhangzottakat Ivanov – a krokodil lényegében már ki is szorította a hagyományos opiátokat.”

Mint sejthető, a krokodil a leggyorsabban az ország legszegényebb és legelszigeteltebb részein terjedt – például Pavlova otthonában, az Északi sarkkörtől 161 kilométerre északra található Vorkutában, ahol korábban munkatábor működött. A tél itt nyolc hónapig tart, és ahogyan Pavlova is felidézi, a fiatalok folyamatosan unatkoznak. Páran dolgoznak, a többség azonban csak iszik, ahogyan sok száz másik, Oroszország fagyos északi részein fekvő városban is. Pavlova körülbelül egy tucat krokodilfüggővel, köztük a bátyjával élt együtt. „Szinte mindannyian halottak – mondja. – Van, aki tüdőgyulladást kapott, van, aki vérmérgezést, van, aki agyhártyagyulladást. Van, akinek megrepedt egy artéria a szívében, és van, aki egyszerűen elrohadt.”

Ez a „rothadás” a magyarázat a drog nevére. Ahol befecskendezik a szert (ez a lábtól a homlokig bárhol megtörténhet), ott a bőr zölddé és pikkelyessé válik, akár egy krokodilé, mivel a véredények megrepednek, és a szövetek elhalnak, sőt (főként az alsó állkapocsban) a csontszövetek is bomlásnak indulnak a drog savtartalma miatt – így az üszkösödés és az amputáció is gyakori következmény a függők körében. Pavlova számára a fordulópont 2008-ban jött el, amikor bevette magát a bátyja lakásába két hétre, és szinte semmi mást nem csinált, csak drogot készített, és az ágyéki artériájába fecskendezte. „A hatás másfél óráig tart, elkészíteni pedig egy óra. Én tulajdonképpen napi 24 órában kevertem és lőttem” – mondja. A tor vége felé a combja üszkösödni kezdett, és a vérmérgezés jelei is felléptek. A sürgősségi osztályra vitték, majd onnan a detoxikálóba került, ahol két pünkösdista épp rehabilitációra hívta a függőket. Pavlova igent mondott nekik.

Az állam eddig nem segített

Az orosz rehabilitációs rendszer szomorú sajátossága, hogy a kormány szinte semmiben nem segít. A Medvegyev által összehívott áprilisi ülés után ugyan komoly nyilvános vita indult arról, hogy be kellene tiltani a kodeint, vagy kötelező drogteszteket kellene végezni az iskolákban, és születőben van egy tervezet az első állami rehabilitációs hálózat létrehozásáról is – jelenleg azonban az Egészségügyi Minisztérium csak egy maroknyi bentlakásos intézményt működtet, amikre a becslések szerint 2,5 millió drogfüggő (jellemzően heroinista) jut. Az ország legnagyobb rehabilitációs hálózatát a többségében pünkösdistákból álló evangélikus unió mondhatja magáénak, amely több mint 500 központot tart fenn mindenféle állami segítség nélkül.

Pavlovát az evangélikusok azért vitték a csicsevói központba, hogy távol tartsák azoktól a helyektől – például a gyógyszertáraktól és a drogosok által használt lépcsőházaktól –, amelyek elősegíthetik a visszaesést. A háromemeletes, kunyhószerű centrum olyan, mintha a 19. századból maradt volna itt: a konyhában fatüzeléses tűzhely áll, az udvaron pedig egy hagyományos fürdőépület, azaz banja magasodik, amit a lakók maguknak építettek. Csicsevót hatalmas puszták, valamint fenyő- és nyírfaerdők választják el a legközelebbi várostól, az elviselhetetlen sóvárgással küzdő Pavlovának azonban mindezek ellenére 2009-ben sikerült stoppal bejutni Moszkvába, majd vonattal visszautazni Vorkutába, ahol ismét drogozni kezdett. Most már csak egy hét van hátra, és befejezi a második rehabilitációját. Elmondása szerint a vágyakozás végre megszűnt. „Nem kezdhetem újra. Valamikor szép voltam, de hát meg lehet nézni, mi történt velem… – mondja, és itt elgondolkozik egy pillanatra. – Olyan volt, mint egy rettenetes mocsárban élni.”


Forrás: http://www.time.com/time/world/article/0,8599,2078355,00.html


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés