free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az újévi fogadalmakról: van középút

Borsa         Címkék: púder, szilveszter, tél, újév, ünnep 0 hozzászólás

Ha az újévi fogadalmaink képességeinkhez képest jócskán elrugaszkodnak, akkor szorongást, ha alacsonyan szárnyalnak, akkor unalmat fognak eredményezni. Van középút.

Szilveszter reggelén habos-márcos kapucsínót kortyolgatva, kétpofára dohányozva, a távirányítóért nyújtózva szelíden megálmodjuk az új év emberét. 2010-es alteregónk Puma csukája hajnalban szeli majd a behavazott rekortánsávot a Margitszigeten, hátgerincén nikotintapaszokból kirakott örömmandala, ajkai közül meditációs formulák gőzölögnek elő. A rögvaló természetesen belerondít az aprólékosan kidolgozott tervekbe: január elsején nem egy kiköpött reneszánsz ember tekint vissza a fürdőszobatükörből. Hogyan lehetne ezzel a másnaposságtól csatakos, fejfájásba és alhasi diszkomfortérzésbe görnyedt fazonnal önmegvalósítani?
Derűsek, boldogak, kiegyensúlyozottak szeretnénk lenni, és könyvtárnyi szakirodalmat gyűjtöttünk már össze a nőiként aposztrofált életmódmagazinok megmondós cikkeiből. A "hogyan" sem kérdés tehát. Akkor mi a kérdés? A nehézségeket általában az okozza, hogy hogyan hozzuk közös nevezőre a kerékpárt utoljára az alsós biciklitúrán látott testünket a betervezett napi másfél órás spinning edzéssel; a zöldségektől viszolygó ínyünket/szájpadlásunkat a testkontroll diétával; az egyébként is teljesíthetetlen napirendünket a "minden mozi- és színházbemutatót megtekintek" fogadkozással. Magyarán: boldogabbak leszünk-e, ha nekiállunk egy nem magunkra szabott életmódprogram abszolválásának?


A "boldogság pszichológiájával" foglalkozó kutatók szerint a legfontosabb, hogy az elvárásainkat és a képességeinket szinkronba hozzuk. Tegyük fel, hogy megfogadom, hogy megtanulok főzni (miközben jelen pillanatban egy Maggi-leves elkészítését követően is maximum zápfogakon sercegő, porhanyós, sós víz az, amit ebéd gyanánt elköltök - a képességeim tehát meglehetősen gyengék). Ha berántom magam a zsákutcába, és január első hétvégéjére az összes jópajtást meghívom egy "rozmaringos báránycomb, napon szárított paradicsomraguval" vacsorára, jó eséllyel tűnök át Bridget Jones kékleves-restellős életébe. Ha viszont annyit mondok, hogy január végére szeretném elsajátítani a lágytojásfőzés tudományát, ezért minden este gyakorolok egy kicsit, a project elfásító unalomba fullad. Vagyis: ha a célkitűzéseink a képességeinkhez képest jócskán elrugaszkodnak, akkor szorongást, ha viszont túlságosan alacsonyan szárnyalnak, akkor unalmat fogunk átélni. Nekünk viszont a derű, a jó közérzet, a boldogság a célunk, ugyebár.
Első lépésként figyeljük meg, hogy mi az, amire különösebb erőkifejtés nélkül is képesek vagyunk. Hosszú távú célunk lehet ugyan a félmaraton végigfutása, de ha tíz perc után habzó szájjal esünk le a futópadról, akkor kár a napi nyolc kilométert erőltetni. A kitűzött cél egy kicsivel legyen csak afölött, amit egyébként lazán teljesítünk (ha ötször kell megállnunk aerobic-edzésen, akkor határozzuk el, hogy csak négyszer fogunk stb.). Rövidesen észre fogjuk venni, hogy a kitűzött célt már lazán teljesítjük: ahhoz, hogy ne kezdjünk el ásítozni, emeljük a tétet, ismét csak egy picit. Ha folyamatosan figyeljük a javuló képességeinket - legyen az sport, sakkjáték, relaxáció vagy a szépségápolás tudománya -, akkor az egyre jobb és jobb teljesítményünkhöz igazíthatjuk az önmagunkkal szemben támasztott elvárásokat. Így nem kell nap mint nap lecsesznünk magunkat azért, mert "még ennyire sem vagyunk képesek" - a permanens önvádlás ráadásul ahhoz vezet, hogy az örömet nem okozó tevékenységeket előbb-utóbb a kukába dobjuk -, folyamatos sikerélményt élhetünk át, s ez megerősít abban, hogy érdemes kitartani a fogadalmaink mellett. Ugyanakkor unatkozni sem fogunk, hiszen a megemelt tét folyamatosan motivál, és jobb teljesítményre sarkall.


A fentiek természetesen olyan cselekvésekre igazak, amikor új viselkedésformákat próbálunk bevezetni az életünkbe, új szokásokat honosítunk meg (megtanulok röplabdázni, jógázok és így tovább), vagy az egyébként monoton dolgainkba szeretnénk némi kraftot csempészni (mindennap főznöm kell a gyerekeimnek, ezért kicsit emelem a tétet, és túrós csusza helyett valamilyen egzotikus dologgal próbálkozom - így az egyébként lélekölő melóba is bedobom a fejlődés lehetőségét). Amikor azonban valamilyen nem kívánatos szokásunktól szeretnénk szabadulni (vásárlási mánia, dohányzás, édesség-függőség, füvezés), eltérő stratégiákat kell választanunk - de ezzel már korábban foglalkoztunk.
LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés