free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 újévi fogadalom, amit máris sikerült megszegni

Brabham         Címkék: tél, újév, ünnep 0 hozzászólás

"Holnaptól új életet kezdek" – mondják sokan szilveszterkor. Egy csak a gond: az élet általában nem ért egyet. Jobb is inkább nevetni az egészen.

Kicsit megdöbbentő, de az újévi fogadalmak betarthatatlanságáról és ostobaságáról szóló megannyi értekezés dacára még mindig divat ígérgetni önmagunknak szilveszterkor. Sőt bizonyos körökben még ajánlgatni is szokás a „legtutibb” esküket („ez a legjobb”, „ezt nem nehéz kibírni”) – amik aztán persze semmivel nem bizonyulnak használhatóbbnak vagy betarthatóbbnak a többinél. A kártyavár január első hetére általában össze is dől, úgyhogy a keserű hangulatot oldandó egy kicsit elröhörészünk a témán – vagyis saját magunkon. Íme öt fogadalom, amit már mostanra megszegett az emberek 99 százaléka.

Nincs több cigi

Már ott el volt szúrva az egész, hogy egy kitűzött időponthoz kötöttük a leszokást, mert ahogyan az addiktológia avatott vajákos embere, Lemmy Kilmister mondta egyszer: akkor vagy függő, ha bármikor le tudsz szokni – feltéve, hogy ez a bármikor jövő kedden van. A másnapossággal telő január 1-jén persze könnyű volt redukálni az adagot (akár nullára is), de az első munkanapon természetesen történt valami, amitől görcsberándult a gyomor, és muszáj volt „"csak még egy utolsóra" rágyújtani. Hadd ne kelljen mondani: nem az utolsó volt az, hanem az első a hátralévő rengetegből.

Fogyókúra

Kitűnően hangzott a fogadalom, hiszen a nagy karácsonyi zabálások után magától értetődőnek tűnik minden: étvágya sincs senkinek, főzni sincs kedv, és amúgy is sokkoló a fölös kilók száma. Csakhogy már az első munkahelyi reggelen körbekínálta mindenki a maradék bejglit/zserbót/szaloncukrot, és rögtön az első pénteken el kellett menni cukrászdába is, mert az ismerősök közül valaki január első hetében bírt születni/halaszthatatlanul beszélni akart velünk/nyitott egy cukrászdát. Visszautasításról pedig szó sem lehetett, hiszen „nehogy már egy apró falat/vékony szelet/kiskanál cukor/stb. ártson meg”. Nem is, de sok kicsi sokra megy, méghozzá nagyon sokra.

Türelem

Na, erről azt is nehéz így pár nap távlatából megmondani, hogy egyáltalán hogyan született az ötlet. Mert hát az sem világos, hogy mihez képest, és az sem, hogy kivel szemben akartunk türelmesebbek lenni – szóval a kivitelezés hogyanjáról jobb nem is faggatózni. Egy biztos csak: idegesebbek vagyunk, mint valaha, mert senki nincs tekintettel rá, hogy legszívesebben téli álmot aludnánk, és különben is, hideg van meg január, továbbá nem sikerült leszokni a cigiről, akadozik a fogyókúra, és – a franc tudja miért – azt is megfogadtuk, hogy türelmesebbek leszünk, aminél idegesítőbb dolog nincs is a világon.

Rendszeres sport

Pezsgőspohárral a kézben, kicsit spiccesen, fűtött lakásban, egy kényelmes fotelben terpeszkedve iszonyatos elszántság tud lenni az emberben. Na de mi a helyzet január 3-án, mínusz öt fokban? "Inkább alszom még egy félórát, dehogy megyek futni. Csak elcsúsznék a jégen, vagy tüdőgyulladást kapnék, hát van annak értelme?" Természetesen a fitneszbérlet is drága, az uszodai víz túl klóros, az otthoni mozgás meg kivitelezhetetlen, mert nincs hely, zavar a partner/család/szomszéd, és amúgy is megírták már ezerszer, hogy szakember segítsége nélkül jobb bele sem kezdeni. Konklúzió? "Majd nyáron, úgyis csak akkor lehet igazán sportolni." Meg persze némi lelkiismeret-furdalás, mert a lelkünk mélyén azért tudjuk, hogy van ez.

deviantartSemmi halogatás

A képlet ugyanaz, mint az imént. Ünnepek alatt, amikor zárva minden, és semmit nem lehet csinálni, nemcsak könnyű megfogadni, hogy ezentúl semmit nem hagyunk holnapra, hanem egyenesen kényszerűség is, mert hirtelen nagyon fenyegetőnek tűnik minden határidő, ha nincs ott az érzés, hogy "bármikor elintézhetem". A fogadkozással csak egy probléma van: amikor megint ott a lehetőség, hogy ne halogassunk tovább, megjelenik vele együtt az az érzés is, hogy "bármikor elintézhetem". Annak nyomán pedig jön a bosszúság is, mert naná, hogy nem tesszük meg a dolgokat, hanem elnapoljuk őket. Ezt hívják ördögi körnek, ugye?LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés