free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Citromos újkrumpli, spárgával és egy szép szűzzel

Ízbolygó         Címkék: kaja, recept, sertésszűz, spárga, újkrumpli 0 hozzászólás

Végre itt az újkrumpli és a spárga, lehet tobzódni a friss, üde, ropogós tavaszi zöldségekben. Ízbolygó azt is elárulja, hogyan lehet isteni szűzpecsenyét készíteni.

A zöld spárgát jobban kedvelem, mint a fehéret, utóbbiból leginkább levest szoktam készíteni, viszont a zöldet általában sütöm. Vagy sütőben, vagy serpenyőben, hol sonkába tekerve, hol pedig csak úgy magában. Szuper kencékbe tunkolni, citromlével locsolgatni, salátába keverni! Íze szerintem karakteresebb, zöldebb, mint fehér társáé és állaga is sokkal roppanósabb. Ez volt a reklám helye.

A húsról: ha rózsaszín közepű, isteni finom, omlós sertésszűz húst szeretnénk készíteni, az alábbiakban járjunk el: a sertésszüzet egy vékony pengéjű késsel lehártyázzuk, megmossuk, majd leitatjuk róla a nedvességet egy konyhai papírtörlő segítségével. Rózsa- és feketeborsot őrlünk rá. Szőlő/olívaolajat hevítünk (1-2 evőkanál), majd a hús minden oldalát megkapatjuk rajta. Közben nem mozgatjuk, nem rángatjuk, mert akkor a hús és a serpenyő között minduntalan megszakad a hőhíd, így sokkal lassabban készül el a húsunk. Ha az olaj fogytán, tegyünk hozzá még egy evőkanál vajat. A cél, hogy a hús külső részén egy klassz pörkös réteg képződjön. Ha minden oldala piros (oldalanként 2-3 perc nagyjából), tegyük át a húst 100 fokra előmelegített sütőbe 15 percre. Ha kivesszük, még adjunk neki 2-3 percet, hogy a nedvek csituljanak benne, aztán szálirányra merőlegesen szeleteljük ujjnyi vékony szeletekre. Erre szórjunk kevés sóvirágot, ami elolvad a húson.

Míg a hús a sütőben pihen, addig el tudjuk készíteni a köretet.

Hozzávalók

Köret:
8 újkrumpli
1 csomag zöldspárga (0,5 kg)
fél citrom leve
1 csokor petrezselyem


Sertésszűz:
frissen őrölt rózsa- és feketebors
különleges só (Maldon, Fleur de Sel)

Az újkrumplikat folyó víz alatt megdörzsölöm, hogy a vékony külső héja leváljon róla. A spárgák alsó fás szárvégeit levágom, majd 4 cm darabokra vágom. A burgonyákat nyolcadolom. Szőlő/olívaolajat hevítek (4-5 evőkanál), hozzáadom a krumplit, és nagy lángon, időnként megkeverve addig sütöm, míg a burgonya szinte teljesen megpuhul, de ha ráharapok van még egy kis ellenállása.



Ekkor hozzáadom a spárgákat, ennek pár perc sütés elég is, addigra a krumpli is tökéletesen puha lesz. Sózom, borsozom, citrom levével meglocsolom, átforgatom, petrezselymet rászórom. Kész is.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés