free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A társasjáték felemelkedése és tündöklése

Borsa         Címkék: brabham 0 hozzászólás

A modern társasjáték már csak nyomokban hasonlít arra, amit évtizedekkel ezelőtt megismertünk. Komplikáltabb, tartalmasabb, és közösségteremtő ereje is nagyobb.

„6-tól 99 éves korig” - a vicceskedő feliratot sokszor láthattuk különböző társasjáték-dobozok oldalán. Alapja nem mindig volt: némelyik játékot a szülők unatkozták végig, némelyiket a gyerekek nem értették, a kamaszoknak, húszas éveikben járóknak pedig semelyikkel nem jutott volna eszükbe játszani (esetleg egy házibulin előkerült a Gazdálkodj okosan!, ha már elég emelkedett és iróniától fűtött volt a hangulat, de semmi több). Persze a mágnestáblás Kocog és kidob a hátoldalán a malomjátékkal halhatatlan klasszikus, és az Activity-t sem lehet megunni, de a legtöbb ember életében mindezidáig a kisgyerekkorral véget ért az aktív társasjátékozás időszaka, aztán szülőként, esetleg nagyszülőként – félig-meddig kényszerből – átmenetileg visszatért, majd megint befejeződött. Egyszóval nem kísérte végig az életet.A nyolcvanas években azonban (részben a számítógépes játékok és a szerepjátékok hatására) új erőre kapott, sőt robbanásszerű fejlődésnek indult világszerte a társasjáték, és most már Magyarországon is egyre népszerűbbé válik. A jelenség jótékony hatásait nem nehéz észrevenni: túl azon, hogy agytornának is kitűnő, a számítógépes szórakozással szemben a társasjáték hús-vér közösségi élményt nyújt, és bár táplálkozik a fantasy és a szerepjáték világából is, sokkal földközelibb, ártatlanabb – de legalábbis kevésbé ijesztő – szabadidős elfoglaltságot jelent. A tapasztalatok szerint a rajongóit nem is izgatja annyira a másik két kikapcsolódási forma, úgyhogy a téma a gyerekeikért aggódó szülők számára is érdekes lehet: könnyen megszerethető alternatívát kínál a kétségekre okot adó időtöltésekkel szemben. Lássuk hát, miről is van szó.

Felejtsük el a dobókockát

Aki játszott már Monopolyt vagy Rizikót (egyik sem mai egyébként: előbbi közel nyolcvan, utóbbi több mint ötven éves), sejtheti is, merre tart a társasjátékok fejlődése. A játékok komolyodnak, bonyolódnak, szépülnek, olyan darabok látnak napvilágot, amikkel egyrészt elég hosszan kell ismerkedni, másrészt meghatározó esztétikai élményt tudnak nyújtani. A négyrét hajtható tábla, a dobókocka, a körbe-körbe lépegető golyófejű bábuk – vagyis azok a dolgok, amiket a klasszikusok alapján elengedhetetlen feltételnek tartottunk – sokukból teljesen hiányoznak, helyettük kártyákat, tereptárgyakat, pontjelzőket és hasonló tartozékokat kap a vásárló. A játékfelület gyakran nem is fix: variálható elemekből áll, így már az alapfelállás is tartogat meglepetéseket minden alkalommal. Ráadásul a legnépszerűbb kiadványokhoz időről időre kiegészítők jelennek meg, amelyekkel még változatosabbá tehetők a szabályok.A szerencse szerepe háttérbe szorul, helyette az előrelátó döntések, a tervezés, a stratégia lesz jelentős. Némely esetben a résztvevők nem is egymás ellen, hanem egymást támogatva játszanak, máskor pedig az „oszd meg és uralkodj” elve szerint szövetkeznek, aztán felrúgják az egyezségeket. Egy komplikáltabb játék esetében a parti akár több órát is igénybe vehet, de persze nem minden újkori játék ismérve a bonyolultság: a legnépszerűbbek között szép számmal akad olyan is, amelyik kis túlzással a doboz kinyitása után már elsőre is azonnal játszható, és háromnegyed óra alatt levezényelhető (ezeket nevezi a „szakirodalom” német stílusú játékoknak). A megunhatatlanság, a változatosság azonban még ezekre is jellemző, és épp ebben rejlik az igazi erénye a modern társasjátéknak: mivel mindvégig élvezetes agymunka zajlik a mechanikus kockadobálás helyett, nem is feltétlenül a győzelem az elsődleges cél, hanem maga a játék. Így pedig a kudarc sem olyan súlyos.

A kínálat természetesen tematikailag is jelentősen bővült: a játékosok középkori várakat, falvakat és kolostorokat emelnek, jégtáblákon ugráló, halakra vadászó pingvineket vezényelnek, birodalmat építenek és irányítanak, háborúkat vívnak, kenuban ülve gyémántok után kutatnak a Niagara vízesésnél, erőműveket működtetnek, megépítik a párizsi metrót, és megkergült robotok versenyét vezérlik, hogy csak néhány példát említsünk. A komoly, sőt szinte emelkedett hangulatú játéktól a groteszkig és a humorosig minden akad a kínálatban – szem szárazon, igény kielégítetlenül nem marad.

Nem csak a családnak

Éppen a sokszínűségüknél fogva ezek a játékok már nem feltétlenül és kizárólag a családi vasárnapokra készülnek. Fiatalabb és felnőtt korú baráti társaságok éppúgy, sőt gyakrabban is játsszák őket, mint a gyerekes szülők, sőt néha vadidegenek is egy asztalhoz kerülnek, ugyanis a társasozás kezd komplett szubkultúrává terebélyesedni: a szaküzletekben és azoktól függetlenül is klubok nyílnak, ahova bárki beülhet egy partira. Bár a légkör kimondottan barátságos (az emberevők ugyebár jellemzően nem társasjátékozni járnak), ettől azért sokan ódzkodnak, egyrészt egyszerűen az ismeretlenek jelenléte miatt, másrészt azért is, mert soha nem lehet tudni, hogy az ellenfél mennyire gyakorlott.Így aztán ezek a helyek főleg a mániákusaké, a hétköznapi – vagyis éppen hogy hétvégi – játékos inkább marad otthon, vagy az ismerősöknél. Pláne mivel partnereket találni egyáltalán nem nehéz a családban vagy a baráti körben sem: a játékokra pillantva a többségben minimum annyira felébred a kíváncsiság, hogy leüljön egy partira, vagy legalább végignézze, onnantól pedig általában már megy minden magától.

Gazdálkodj okosan!

Végül essen szó a piszkos anyagiakról is. A társasjátékozás elkötelezettségtől, kíváncsiságtól függően lehet olcsó és drága mulatság is: az egyszerűbb játékok körülbelül három-négyezer forintba kerülnek, a nagyobb, komplikáltabb darabok öt-hatezernél kezdődnek, de nem ritkán tízezernél is drágábbak. Ráadásul a kiegészítők vásárolgatására is jókora összegeket el lehet költeni, ugyanis hiába olcsóbbak az alapcsomagnál, szinte mindig megjelenik belőlük egy újabb. Az esztelen és utólag megbánható költekezésnek azonban könnyű gátat szabni, van ugyanis egy nagyszerű lehetőség: a megfelelő helyen a játékok nem csak megvásárolhatók, hanem kölcsönözhetők is. Hát ezután mondja még valaki, hogy nem éri meg ennek a hóbortnak hódolni.
LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés