free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Legyünk felkészültek, ha jön az ünnepi rosszullét

Borsa         Címkék: karácsony, púder, tél, ünnep 0 hozzászólás

Az ünnepek alatti zabálás nem csak a plusz kilók gyarapodását segítik elő, hanem a rosszulléteket is. A szokatlan lakomák okozhatnak bajokat. Kifejtjük.

Igazán nem szeretnénk ünneprontók lenni, de tény, hogy a karácsony a családi együttlét mellett elősegíti a plusz kilók gyarapodását, és a rosszullétig zabálás bűne is gyakrabban esik meg ilyenkor. Ha arra a tényre gondolunk, hogy egyrészt nem vagyunk már tizenhat évesek, ami néhány előny mellett számos hátránnyal jár, pl. hogy nem tudjuk három nap "odafigyeléssel" leadni a karácsonykor ránk szaladt plusz három kilót, akkor beláthatjuk hogy érdemes vigyázni. Az igazi veszélyt azonban nem is a derekunkon húzódó ünnepi hurka jelenti: a hatalmas zabálásokhoz nem szokott szervezet akár be is mondhatja az unalmast, ha egyszerre ritkán látott és mennyiséges táplálékkal tömjük meg.

Mert ugye először is december 24-e egy olyan szülinap, mikor a bioőrült vagy diétabuzi családokon kívül általában nem mindennapi és hizlalós menüket varázsolnak az asztalra a háziasszonyok és urak. Nem is akarunk mi lebeszélni senkit a jól bevált módiról, de a feljebb vázolt veszélyek elkerülése végett mégis kifejtenénk hogy milyen bajokat okozhat a szokatlan lakoma.Ha a szemünk többet kíván a karácsonyi terülj asztalkám kínálatából mint a gyomrunk, és mi úgy döntünk hogy a szemünknek engedelmeskedünk, akkor először is lehet, hogy szuszogni fogunk, és azt mondjuk az asztalszomszédunknak (vagy az asztaltársaságnak - kinek milyen temperamentumú a családja): "Most aztán pukkadásig ettem magam!" Aztán már undorodva, de elnyamnyogunk még néhány szelet bejglit, leöblítjük az édesség után már nem is finom maradék borral, és elnyúlunk egy olyan felületen, ahol elférünk vízszintesen is. A beszélgetést folytatjuk.

Az ünnepi diskurzusban már sokkal kevesebb eséllyel vehetünk részt, ha gyomorsavtúltengésünk támad. Ilyenkor az van, hogy csak a szent esemény miatt nem a pokolba, de nem messze onnan egy helyre kívánjuk szeretteinket, akik oly nagyon hangosak és jókedvűek, míg mi émelygünk, hányunk, a gyomor felső részén fájunk, a hasunk többi részét pedig szintén nem érezzük normálisnak. Ráadásul jobb ha tudjuk, hogy az ilyen rosszullétet követően akkor járunk el a leghelyesebben, ha kezdetben koplalunk, tehát még a betegség csillapodása után sem csatlakozhatunk ellenszenvesen mulató rokonainkhoz. Helyette leülhetünk a pamlagra, egy pokróccal betakarhatjuk a térdünket, s görcsoldó kamillateát, szénsavmentes ásványvizet, szűrt almalevet, vizes almaturmixot, zöldségfőzetet vagy natúr sárgarépalevet szürcsölgethetünk. A karácsonyi torta helyett a nyers reszelt alma ajánlott ilyenkor, mert pektintartalma megnyugtatja a beteg gyomor- és bélnyálkahártyát, megköti a káros anyagokat.Bár általában csak másnap jelentkezik, de a gyomorrontás is hasonló helyzetbe hozhat minket az ünnepen. Magas fokú teltségérzet, émelygés, hányinger, hányás, hasi görcsök és hasmenés, fehér nyelv, étvágytalanság és rosszkedv a tünetek. Jobbulást sajnos ebben az esetben is csak a kizárólag spirituálisra redukált ünneplés hozhat.

E két típusú nyavalyánál azonban rosszabbul is járhat, aki rövid idő alatt elkövetett mértéktelen zabálásra adja a fejét. Hirtelen fellépő epegörcs, az arra hajlamos egyéneknél köszvényes roham is kialakulhat. A köszvényt az érintettek számára nem kell bemutatni, az epéről pedig annyit, hogy ha fáj, azt a jobb bordaív alatt érezhetjük. Reméljük aki így jár, annál görcsoldó tabletta is van, amivel gyorsan enyhíthet a nem kívánt, és ezen az ünnepen nem is elvárt vezeklésen. A már említett gyomorbántalmakhoz hasonlóan itt is fontos a sok ízesítetlen tea vagy ásványvíz fogyasztása, az aktuális képességek arányában friss levegőhöz járulás. Amint kezdünk rendbe jönni, szánalmas étrendünket bővíthetjük világosra főzött citromos teával, limonádéval vagy szűrt gyümölcslével cukor nélkül (esetleg édesítőszerrel). Ezután következhet óvatosan a reszelt alma, pirított kenyér, zöldségfőzet, vizes burgonyapüré, főtt rizs, főtt sárgarépa, héjában sütött burgonya. Ha az epegörcs nem múlik vagy egyre erősödik, sajnos az ügyeletes ambulancián javallott kikötni.Amivel nem csak magunknak, de az egész családnak és minden meghívottnak garantáltan tönkretehetjük a karácsonyát, az az akut hasnyálmirigy-gyulladás. Ha ebbe az állapotba zabáljuk, illetve főként isszuk magunkat, akkor már senki nem haragudhat ránk, mert mindenki sajnálni fog, hogy szent karácsony ünnepén sürgősen kórházba kell mennünk. Igaz, a betegség lehet életveszélyes és enyhe is, de jobb ha orvos dönti el, hogy esetünkben melyikről van szó. A kezüket tördelve otthon maradt nagyszülőknek nagyon azért nem kell aggódniuk, mert megfelelő orvosi ellátás után mindkét változat elmúlik. Ezt a nyavalyát ha nem epekövesség, akkor leginkább túlzott alkoholfogyasztás váltja ki. A has felső-középső részén, a szegycsont alatt fellépő súlyos hasi, gyakran hátra is kiterjedő fájdalom árulkodik róla. A fájdalom ritkán az alsó hastájon jelentkezik először, és egyesekben, főleg, ha a betegséget alkohol váltotta ki, a mérsékelt fájdalmon kívül nem jelentkezik más tünet. 

Ennek látszólag ellent mond, hogy nagy valószínűséggel akut hasnyálmirigy-gyulladást kaptunk akkor is, ha rendkívül rosszul érezzük magunkat, izzadunk, pulzusunk gyors (percenként akár 100-140), légzésünk felületessé és szaporává válik. Akinél a betegség epekövek miatt alakult ki, azoknál a fájdalom hirtelen jelentkezik, és perceken belül eléri a tetőfokát. A fájdalom ezután rendkívül élessé válik, állandósul, és napokig fennmarad. Jellemző lehet még, hogy köhögés, hirtelen mozdulat vagy mély légzés miatt erősödik a fájdalom, a (fekvő helyzetből) felülés és az előrehajolás viszont némi enyhülést hoz. Ha mindehhez vagy ezen tünetek közül némelyikhez hányinger, hányás, és a legrosszabb: hányadék nélküli öklendezés társul, az is csak az ünneplés sürgős felfüggesztésének - ügyeletes kórház meglátogatásának tervét hivatott erősíteni.  A cukorbetegséggel vagy más diétát követelő betegséggel élők (akár elhízással, ami ellen az érintett már szigorú étrenddel elkezdett küzdeni, és nem akarja agyoncsapni az elszánást az ilyenkor nem megengedett "bűnökkel") előtt pedig ezúton emeli meg Borsa csinos kis fejfedőjét: övezze őket a tisztelet, amiért a körülöttük gáttal vagy gát nélkül lakomázó, szolidaritást sutba dobó rokonok között betartják, amit be kell tartaniuk. Hogy mégse érezzék magukat annyira rosszul, javasoljuk saját maguk vagy a családi főszakács rábeszélését a diétás szabályok figyelembevétele mellett elkészített adag ünnepi kajára. Ebben az esetben már a nyersanyagválasztásra is érdemes figyelni. Amennyiben kalóriaszegény diétára törekszünk, mindenekelőtt adja magát a karácsonyi halvacsora, ami amellett, hogy a szokással is harmonizál, már az ára miatt is ünnepinek számít egy átlag honfitárs tányérjában. Aki viszont nem szereti a halat, a rendkívülinek szánt menü készítéséhez válasszon soványabb húsokat, zsírszegény tejtermékeket, gabonatermékek közül pedig csakis a teljes őrlésű lisztből készülteket. Teljes kiőrlésű lisztből lehet diétás sütiket is kreálni, amiket ha édesítőszerrel ízesítünk, akkor cukorbetegséggel élő rokonunkat is megkínálhatjuk vele.

Lehet tehát ilyenkor is diétázni, de arra az egyébként egészséges rokonunkra sem jófejség ferde szemmel nézni, aki az ünnep kapcsán addig eszik, amíg bír, illetve egy kicsit tovább. Emésztést segítő szerek, haspuffadás elleni gyógyszerek és gyomorégés elleni készítmények azért minden vendégeit szerető házigazda fiókjában megtalálhatóak így december-január tájékán, legalábbis Borsa szerint.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés