free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 igazán ütős hobbi

Brabham         Címkék: bázisugrás, hobbi, kultúrtripp, rafting 0 hozzászólás

Rafting? Bázisugrás? A Star Wars szereplőinek arcképére formált bokrok a kertben? Ugyan, ezek rég nem extrém hobbik. Mutatjuk, miben utaznak a legelvetemültebbek.

És neked mi a hobbid? Hát, az olvasás és a zenehallgatás… Bravó. Lehet, hogy mi vagyunk túl szigorúak, de az azért nem túl izgalmas, ha valaki ennyit tud válaszolni erre a kérdésre. Ugyanakkor vannak olyanok is, akik mintha átesnének a ló túloldalára: íme öt hobbi, amit hétköznapinak vagy unalmasnak még véletlenül sem lehetne nevezni, de a kipróbálásukra sem biztatunk senkit, sőt kifejezetten felhívjuk rá a figyelmet, hogy senki ne akarja űzni őket.

gamestar.huViharvadászat

A kifejezést szó szerint kell érteni: ezek a jóemberek oda mennek, ahol vihar van, aztán skubizzák, hogy mi történik, videofelvételeket készítenek, esetleg méricskélnek. Sokszor persze igazi meteorológusokról van szó, akik a szakmájuk részeként vagy annak kiegészítéseként csinálják, de vannak amatőrök is, akiknek tényleg az a szenvedélyük, hogy odamennek, ahol szakad az eső, tépáz a szél, csapkodnak a villámok, és egyáltalán, semmi olyan nem történik, ami jólesik az embernek. És persze vannak őrültek is, akik csak annyit akarnak, hogy elmondhassák magukról: ott voltak a tornádó közvetlen közelében, de őket őrültnek is kell nevezni, nem viharvadásznak, mert az igaziak nagyon is körültekintően, komoly felszereléssel és csakis csoportokban dolgoznak – bár teljes biztonságban persze ők sincsenek.

Urban exploration

Akadnak persze olyanok is, akik éppen a négy fal között érezik jól magukat – de még véletlenül sem ott, ahol mások. Ők az urban explorerek, akik szabadidejükben a nagyközönség elől elzárt építményeket, például elhagyott gyárakat, lakatlan társasházakat, katakombákat vagy épp csatornákat derítenek fel, méghozzá egyetlen szigorú szabály figyelembevételével: "elvinni csak fotókat, otthagyni csak ujjlenyomatokat szabad". A dolog mérhetetlenül izgalmas, sőt romantikus, de annál is veszélyesebb, amúgy pedig birtokháborítás címén többnyire illegális, szóval aki ezt a sportot űzi, az a letartóztatást és a testi épségét is kockáztatja. Az épületekben leszakadó lépcsők, fertőzéseket terjesztő állati ürülék, a szennyvízelvezetőkben mérgező gázok, a csatornákban pedig eső idején a semmiből előtörő áradatok leselkednek a lelkes felfedezőkre, szóval egyáltalán nem csak egy jópofa mókáról van szó.

femkereso.eoldal.huFémkeresés

Ha kicsit jobban rámennénk a hatásvadászatra, akkor a cím akár kincskeresés is lehetett volna, hiszen lényegében erről van szó, de a hivatalos elnevezés fémkeresés, a hobbisták ugyanis egy fémdetektorral a kezükben nyomulnak. Akárhogy is, nyilván nem vasreszeléket vagy fémhulladékot keresnek, hanem – afféle modern kori, gépesített Indiana Jones-ok módjára – értékes holmit. A baj csak az, hogy a filmvásznon született kalandorral szemben ők nem hivatásos régészek, így egyrészt veszélyt jelenthetnek a tárgyakra, másrészt pedig megvan az esélye, hogy nem is oda akarják őket juttatni, ahova valók, magyarul a múzeumok helyett a feketepiacnak dolgoznak. Az egyes országok ennek megfelelően különbözőképpen is kezelik az ügyet: van, ahol szabadon dolgozhatnak a kincskeresők, sőt számítanak is rájuk a régészek, nálunk viszont illegális cselekedetnek minősül, ha találnak valamit, és kiássák. Más szóval jobb kapásból otthon maradni.

Harcsázás szabad kézzel

A két kezével halászó idióta minden olyan vígjáték fix eleme, amiben a szereplők valami lakatlan szigeten, avagy a természet lágy ölének más, relatíve érintetlen és a civilizációtól távol eső részén kötnek ki. Vannak viszont olyanok is, akik ezt a valóságban, és pusztán kedvtelésből művelik – igaz, a módszerük kicsit eltérő a vízbe ad hoc módon belekapkodó hülyékétől. A szabad kézzel halászók kedvenc célpontja a harcsa, módszerük pedig meglehetősen profán: arra játszanak, hogy a hal ráharapjon a kezükre, aztán ha ez megtörtént, szépen a felszínre úsznak vele, és a parton vagy a csónakban - de külön erre a célra felállított medencében is - lefeszegetik magukról az állatot. Persze nézőpont kérdése, hogy ez mennyire kemény, mert van, aki sokkal durvábban küldi.


Cápavadászat kajakból

A cím után túl sok mindent valószínűleg nem kell magyarázni. A sztori az, aminek látszik: beül az ipse a kajakba, kimegy a tengerre, halat lógat a vízbe horgászbotról, aztán fog egy cápát (nem is feltétlenül kicsit, hanem néha közel emberméretűt), és hülyén vigyorog a kamerának a zsákmányával a kezében. Esetleg még annyit tegyünk hozzá, hogy a mókát kieszelő derék emberek mindezt Alaszka környékén ejtették meg, ahol a víz is hideg – bár ennek túl nagy jelentősége már nincs, ha valaki beletaknyol. Ahogy azt a sportág egyik méltatója írta valahol az interneten: "sokan bizonyára őrültnek neveznék őket, de szerintem túl hülyék ahhoz, hogy őrültek legyenek".





LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés