free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 hihetetlen üzleti átverés

Borsa         Címkék: átverés, eladás, kultúrtripp, lista 4 hozzászólás

Kereskedő vert már át szinte mindenkit. Az alábbi figurák azonban nem kispályáztak: az Eiffel-toronytól a távoli bolygón lévő telkekig bármiért képesek voltak pénzt kérni.

Egy-kétszer mindenkit átvernek az életében valamilyen üzleti ügyben. Van, aki megússza egészen kicsi dolgokkal, de van olyan is, aki egy életen keresztül emlegeti, sőt akár nyögi is az átejtést – és vannak néhányan olyanok is, akiket úgy vágnak át, mint a… nos, mindenki tudja, mit és hol. Hogy ezért a saját naivitásuk a felelős, vagy az eladó elképesztő rábeszélőképessége, az jó kérdés – az viszont biztos, hogy az alábbiaknál elképesztőbb üzletek nem nagyon köttettek még az emberiség történetében.

Eladó: az Eiffel-torony mint ócskavas

Victor Lustig alighanem minden zsivány üzletemberek leghíresebbike, még állandó eposzi jelzője is van: ő az, „aki eladta az Eiffel-tornyot. Kétszer”. Méghozzá ócskavasnak. Emberünk 1925-ben egy, a híres építmény fenntartásának magas költségeiről szóló újságcikk nyomán gondolt egyet, összehívott hat ócskavas-kereskedőt, beadta nekik, hogy miniszter-helyettes, majd elsírta, hogy milyen sokba kerül az országnak ez a torony, és megsúgta, hogy az állam eladja az egészet fémhulladéknak. A hat kiszemelt áldozat közül a leghiszékenyebb végül nemhogy megvette az Eiffel-tornyot, de még csinos kenőpénzt is adott Lustignak, aki ezt követően külföldre távozott. Egy hónap múlva azonban visszatért, és megpróbálta megismételni a mutatványt, ekkor azonban már menet közben lebukott, így kénytelen volt leszállni Párizs ékességéről – cserébe viszont később átveréssel legombolt 5000 dollárt még magáról Al Caponéról is…

Eladó: a Brooklyn-híd hetente kétszer

Lustig ugyan híresebb, de két nekifutásával sehol sincsen amerikai kortársához, George Parkerhez képest, aki csaknem napi rutinként űzte a hasonló ügyleteket. Számtalanszor eladta többek között a Madison Square Gardent, a Metropolitan Művészeti Múzeumot, Grant tábornok síremlékét (méghozzá a híres hadvezér dédunokájának adva ki magát), sőt a Szabadságszobrot is, de kedvence mégis a Brooklyn-híd volt, amit egy időben hetente kétszer is értékesített. Csalásaihoz hitelesnek tűnő papírokat használt, sőt még egy irodája is volt, a vevőket pedig azzal palizta be, hogy jó pénzt kereshetnek, ha hídpénzt kezdenek szedni, úgyhogy az átvágott embereket sokszor a rendőrség vitte el, miután nekiálltak barikádot építeni „szerzeményük” feljáratánál. Végül persze Parkerért is elérkezett a szirénázó autó, úgyhogy élete utolsó nyolc évében már a Sing Singben sztorizgatott.

Eladó: egy Patyomkin-gyémántbánya

Az előző két figura sem volt kispályás alak, de ők többé-kevésbé „csak” naiv hétköznapi embereket vágtak át. Nem így az amerikai Philip Arnold és John Slack, akik több szakértővel is elhitették, hogy találtak egy gyémántbányát. A befektetők által kiszalajtott bányamérnökök mind azt állították, hogy valódi lelőhelyről van szó, így a két svindler bugyellárisába dőlni kezdett a pénz, pedig valójában ők maguk szórták tele a környéket Londonban és Amszterdamban beszerzett drágakövekkel. Mire pedig jött egy szakmailag kicsit felkészültebb mérnök, és kimondta, hogy kamu volt az egész, ők már árkon-bokron túl jártak a zsozsóval együtt, és megúszták az utólagos felelősségre vonást is. Slack sikeres üzletemberként, Arnold pedig egy koporsókészítő cég vezetőjeként hunyt el.

Eladó: egy egész nem létező ország

Volt persze, aki még ennél is nagyobb léptékben gondolkodott. A 18-19. század fordulóján élt Gregor MacGregor például egy egész országot árult, ami ráadásul nem is létezett. A brit katona fiatalon Közép-Amerikában harcolt, azonban egy idő után elunta a dolgot, és Londonba érkezve elkezdte terjeszteni, hogy egy Poyais nevű közép-amerikai ország hercege lett, majd árulni kezdte a fiktív állam földjeit. Összeállításunk szereplői közül ő volt a legnagyobb gazember, az átvertek közül ugyanis sokan el is indultak a tejjel-mézzel folyó Kánaánként leírt országba, de persze nem találtak semmit, csak fertőző betegségeket és más veszélyeket, aminek a következtében legtöbbjük elhunyt. MacGregor azonban nem nagyon zavartatta magát: ekkor már Franciaországban árulta sosemvolt földjeit, majd a személye körüli viharok elültével hazatért, és ott is folytatta a szélhámoskodást, élete utolsó éveire pedig Venezuelába költözött, ahol nyugdíjas katonaként tengette mindennapjait.

Eladó: egy komplett bolygó

És vannak persze olyanok is, akik még ennél is magasabbra teszik a lécet, mondhatni, „határ a csillagos ég” jeligével kozmikus méretekben gondolkoznak. Az egész lista apropóját adó páros, Jason Connell és Alison Tippins néhány hónapja egy ENSZ-szerződésben talált kiskapura hivatkozva úgy döntöttek, hogy magukénak nyilvánítják a nemrég felfedezett, a Földtől 20 fényévre található, és egyes csillagászok szerint lakható Gliese 581g bolygót, majd 20 dolláros áron 4 hektáros telkeket kezdtek árusítani a planétán. A vicces kedvű duó azzal hirdeti a földterületeket, hogy mivel a bolygó mindig ugyanazt az oldalát fordítja a napja felé, állandó napfelkeltében és naplementében is élhetnek majd a vevők, és nekik olcsó lesz a leszállás is a Gliese 581g-n, míg a turistáknak nem. Hogy a bolygónak egyesek még a létezését is cáfolják, az nem zavarja őket, ahogyan az sem, hogy ha van is Gliese 581g, az odajutás még mindig bajos. Ennek ellenére biztos van, aki bedől még nekik is…LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés