free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A vaginizmus pszichoterápiával gyógyítható

Borsa         Címkék: púder, szex, vaginizmus 0 hozzászólás

Nem betegség, de a tünetei aggasztóak, hiszen ellehetetlenítik a szeretkezést, így negatívan hathat a párkapcsolatra is. A vaginizmusról beszélgettünk.

A legóvatosabb becslések szerint is a nők tizenhárom százaléka szenved a vaginizmustól, és ezen nők párjai is biztosan szenvednek. Nem csak a számadat miatt érdemes ezzel a témával komolyabban foglalkozni, hanem mert a tünetek mögött, olyan lelki tényezők húzódhatnak meg, melyeknek kezelésével a vaginizmus gyógyítható. Elmondjuk a lényeget.

A múlt század elején - 1909-ben -, amikor először írták le a vaginizmus jelenséget, még nem szexuális zavarnak, hanem betegségnek, egyfajta reflexszerű védekezési mechanizmusnak tartották. dr. Tóth Zsolt nőgyógyászt kérdeztük a vaginizmus tüneteiről: "A medenceizomzatban, azon belül jellemzően a hüvelybemenet környékén görcs alakul ki, amely ellehetetleníti, hogy bármi behatolhasson a hüvelybe, tehát sem orvosi műszer, se tampon és természetesen a pénisz sem. Általában lelki okok állnak a háttérben, nem ritkán traumatikusnak megélt élmények, de a hüvelygörcs kialakulhat betegség, nehéz szülés vagy műtét következtében is."

A vizsgálat

Szakértőnk elmondta, hogy a különböző nőgyógyászati rendeléseken rendszeresen végeznek narkózisban vizsgálatokat, pont amiatt, mert több olyan páciens is van, akik a vizsgálati műszerek látványára is már görcsbe rándul. "Különböző fokozatai léteznek a vaginizmusnak" - tette hozzá dr. Tóth Zsolt. - Súlyos esetben, a menstruációs ciklus alatt a betegségben szenvedő nők képtelenek tampont felhelyezni. Kevésbé súlyos esetekben a tampon vagy az ujj behelyezése nem akadály, ám a közösülés továbbra sem lehetséges. Enyhébb tünetek esetében létrejön ugyan a behatolás, de fájdalmakkal jár, és a nőnek valószínűleg nem is okoz örömet a szexuális együttlét." Azoknál a nőknél, akik ilyen jellegű problémával jelentkeznek a nőgyógyásznál, a nőgyógyászati vizsgálatot követően szinte minden esetben szükség van tényfeltáró pszichológiai anamnézisre is, amely során fény derülhet a hüvelygörcsök kialakulásának lelki okaira is. A legtöbb esetben a szexualitás elutasítása áll a háttérben, a múltban átélt lelki vagy testi fájdalom miatt, esetleg félelem a nem kívánt következményektől - terhesség, kellemetlen érzés, nem megfelelő teljesítmény az ágyban -, vagy éppen az attól való aggodalom válthatja ki, hogy elveszítjük a kontrollt önmagunk felett, a szex alatt. "Az esetek nagyon kis százalékában jellemző, hogy anatómiai elváltozás vagy fizikai betegség az okozója ennek a tünetnek. Lehet szó kismedencei gyulladásról, szülés, sérülés következtében kialakult hegek a hüvelyben, allergiás reakciók, amelyek gumióvszerre, irrigálókra, hüvelyöblítőkre adott reakcióként jelenhetnek meg" - mondta el a további lehetséges okokat Tóth doktor.

Barbárságnak tűnik, de korábban szikével is próbálkoztak gyógyítani a görcsbe rándult hüvelyt. "Azt gondolták ugyanis, hogy ilyen esetekben egyszerűen túlságosan szűk a hüvely. Idővel azonban felismerték, hogy anatómiailag minden nő hüvelye képes a rugalmas méretváltoztatásra, szüléskor például sokszorosára tágul. Kivételt képeznek azok a nők, akiknél a hüvelyi elváltozás születési rendellenesség következménye" - mesélte szakértőnk.

Mivel a terápia általában komplexitást követel meg, eleinte a pszichoterápiás ülések során kialakított, párok közötti párbeszéddel nyitnak, majd, ha a pszichológus úgy véli, hogy lelkileg elég stabil a pár - hiszen ez nem csak a nő problémája -, akkor különböző fizikoterápiát is lehet alkalmazni. Ilyen a Kegel-gyakorlatok rendszeresítése a mindennapokba, illetve a hüvely tágítása. Míg az első önerőből történik, a másodiknál arról van szó, hogy különböző méretű, síkosított, falloszra hasonlító rudakat helyez fel a páciens a hüvelyébe, és minél többször teszi ezt meg, a hüvely annál inkább hozzászokik, az "érintéshez", és elmúlik a görcs. "A Kegel-gyakorlatok haszna pedig abban jelenik meg, hogy az eddig irányíthatatlannak vélt gát körüli izomcsoport mozgathatóvá, befeszíthetővé, elernyeszthetővé válik, és ezt irányítani is lehet" - válaszolt a nőgyógyász, arra a kérdésünkre, hogy a hüvelyizmokat fejlesztő gyakorlat, hogy válthat ki pozitív hatást, pont az izmok túlműködése esetén.dr. Tóth Zsolt szerint a kudarcélmények egyre csak fokozhatják a fent említett tüneteket, és ha ez bekövetkezik, mielőbb szakértő segítségre van szükség. A nőgyógyász szerint első lépésben mindenképpen tisztázni kell magunkban, hogy ez nem betegség, hanem olyan szexuális zavar, amelyik bármikor, bármelyik nő életébe felbukkanhat. "Egyedül a behatolást gátolja a vaginizmus, viszont ennek ellenére sem kell lemondani a gyönyörteli szexuális együttlétekről. A hüvely maga amúgy sem egy érzékeny terület, a közösüléstől eltekintve teljes lehet a szex, orgazmuskészség és maga az orgazmus is létezhet, ezzel a tünettel párhuzamosan" - nyugtatott meg minden nőt dr. Tóth Zsolt, szülész-nőgyógyász.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés