free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A vallásos élményeknek is van lélektana

Borsa         Címkék: kultúrtripp, lélek, vallás 4 hozzászólás

A pszichológiának is megvan a véleménye a megtérésről, és nem is olyan rémisztő, mint talán gondolnánk. Azt vizsgálja: mennyire érett az ember az élményre.

A depresszióját a pszichiáterektől a kineziológusokig mindenféle "csodakúrákkal" kezeltető fiatal lány, vagy az alkoholfüggőségéből lassan évtizedek óta szabadulni képtelen, egyre lejjebb csúszó férfi története akármelyikünk környezetében megeshetne. A kiindulópont jobbára azonos: valamilyen, egyre mélyülő pszichés válságállapot, amelyben az ember tehetetlenül vergődik, mert a megküzdési stratégiái sorra csődöt mondanak. A következő képkocka már egy későbbi találkozást mutat: időtlen idők óta gyötrődő ismerősünk ragyog, patológia kiseprűzve, a barázdált arc leváltva. Megtalálta Istent."A húgom két és fél évig szenvedett pánikbetegségben – meséli egy harmincéves férfi. – Bogyókat szedett, meditált, pszichoterápiára járt, de ahelyett, hogy javultak volna a tünetei, egyre magányosabbá és zárkózottabbá vált. Azt hiszem, így találtak rá a közösség emberei. Elvitték az imaházba, ahol rövidesen megtért. Azóta nincs légszomja, nem ugrik ki a szíve, és végre nem nekem kell autóval hurcibálnom a sarki fűszereshez is. Persze eleinte nem volt könnyű: Jézuson kívül semmi másról nem beszélt velünk. Azt hittük a családban, hogy teljesen elveszítettük. Aztán valahogy normalizálódott a kapcsolatunk: éli a mindennapi életét egy hittestvére oldalán, és bennünket sem piszkál azzal, hogy miféle ördögi lények tanyáznak a szívünk tájékán.” A vallásos tapasztalat jöhet hirtelen, megvilágosodásszerűen, vagy megérhet lassan, fokozatosan akár, a legfontosabb, hogy a megtérő személy harmóniába kerüljön önmagával. Ahogy James, az élmény egyik neves kutatója fogalmaz: "az addig megosztott, önmagát bűnösnek és alacsonyabbrendűnek tartó, boldogtalan Én egyesítetté, és önmagát jónak, értékesnek tartóvá válik".

Nem mindegy, hogyan történik

A pszichológia természetesen nem illetékes abban, hogy a "Kérem, segítsen: szektás lett a lányom!" típusú problémák tartalmi oldaláról nyilatkozzon. Annak eldöntése, hogy merre található az igaz út, és hogy melyik hónapban böjtöljünk, hogy üdvözülhessünk, maradjon továbbra is a spirituális szakemberek, lelkészek, sámánok feladata. Jóval fogasabb kérdés, hogy vannak-e a megtérésnek lélektani értelemben vett "tévútjai". "Régi sporttársak voltunk az illetővel – meséli egy ötvenkét éves férfi, aki a felesége erőszakos halálát követően az egyház szolgálatában vállalt munkát. – Váratlanul találkoztunk, és rákérdezett a történtekre. Amikor elmeséltem, mekkora megnyugvást adott nekem a tragédiát követően a keresztény hit, megjegyezte, hogy csodálkozna, hiszen az egyházunk csak a Gonosz műve. Aztán átadott egy névjegyet, hogy hová forduljak, ha esetleg szeretném megtudni az Igazságot". Süle Ferenc, valláspatológiával foglalkozó pszichoterapeuta szerint a kizárólagosságra való törekvés az egyik leggyakoribb torzulás a különböző vallási közösségekben. Amíg természetesen elfogadható, hogy a saját utamat tekintve a választott hitemet tartom a lehetséges megoldások legjobbikának, addig a kívülállók durva elítélése és megbélyegzése alapvetően távol esik a vallások "megbékélés- és szeretettanától".

A többi spirituális út démonizálása mellett problémás lehet az is, ha a megtérés elsősorban a külső tényezők hatására következik be, valódi belső átlényegülés nélkül (azaz anélkül, hogy – a Bibliát idézve – "teljes szívből, teljes lélekből, teljes erőből" történne a változás): "A családom már régóta járt ebbe a gyülekezetbe – mondja egy szerhasználó, fiatal férfi. – Folyamatosan azt hajtogatták, hogy itt minden választ megkapok a kérdéseimre, és végre eldobhatom a tűt. Egyszer tényleg elmentem velük, és hihetetlen fless volt! Az egész családdal együtt állni abban a gyönyörű, fényes épületben, énekelni, érezni, hogy minden tökéletesen rendben van – tényleg fantasztikus volt! Párszor elmentem még velük, de amikor egyedül maradtam otthon, olyan hiányérzetem támadt, hogy nem tudtam azt mondani magamnak: Szeret az Úr, akkor meg mi bajod? Céltalanul mászkáltam, unatkoztam, hiányoztak a barátaim is, úgyhogy nem telt bele két hét, már vénáztam megint".

Érettnek kell rá lenni

Ahogy a kábítószeres srác szavaiból is látszik, a megtérés első szakaszát – az eufóriát, a módosult tudatállapot átélését, a könnyebbség, a terhektől való megszabadulás és az újjászületés érzését – rendszerint egy "visszacsapási fázis" követi. A személyiség aktuálisan háttérbe szorított, ám újjáéledő törekvései megpróbálnak ismét szóhoz jutni: "Amikor megtértem, egyik napról a másikra eldobtam a kávét, az alkoholt, a cigit, és fogytam 24 kilót is. Egy fél évvel később, amikor leülepedtek bennem az új ismeretek, helyrerázódott az életritmusom, tehát amikor a rajongó lelkesedés átadta a helyét a csendes szemlélődésnek, egyre gyakrabban éreztem, hogy meginnék egy felest, vagy hogy borzasztóan kívánom, hogy rágyújthassak. A dogmatikusabb hittestvérek közül sokan nem értettek meg. Elkezdek piszkálni, amiért gyengül a hitem, és ajánlgatták, hogy sürgősen nézzek magamba. Szerencsére akadtak a közösségben tapasztaltabbak, bölcsebbek is, akik elmagyarázták, hogy mindez természetes – hiszen a Biblia sem véletlenül beszél a mustármagnyi hit értékéről, és arról, hogy a megtérésünkért nap mint nap küzdenünk kell!". Az éretlenebb személyeknél azonban a visszacsapási fázis könnyen lerombolhatja az új identitást. Ahol az Isten vagy a gyülekezet karizmatikus vezetője egyszerűen szülőpótlékok, vagy az önálló életviteltől való félelemre adott álmegoldások, ott a személyiségnek az új értékrendet lerombolni kívánó erői, a korábbi "belső kisfőnökök" bizony könnyedén megeszik reggelire a törékeny hitet.

A spirituális élmények iránti szükséglet az emberrel egyidős. Bár mindannyian találkozhatunk olyanokkal, akik egy-két hangzatos című könyvet elolvasva farizeuskodnak a romkocsmákban, és magas lóról néznek le a "lelki szegényekre", a megtérés élményének a szövegeléshez van a legkevesebb köze. A látszólag a papok dolgába kontárkodó pszichológia főként a vallásos élmény és a személyiség harmonikus kapcsolatához igyekszik némi segítséget, tisztánlátást nyújtani. Hogy a hit azt adhassa, ami a Bibliában is frappánsan megfogalmazódik: "Mert az Isten nem a zűrzavarnak, hanem a békességnek Istene.”LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés