free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szemétből szőtt tervek a VAM Design Centerben

Megyeri Nikolett         Címkék: dizájn, kiállítás, tárgy, újrahasznosítás, vamdesigncenter 5 hozzászólás

Videószalaggal díszített párna, mosogatószivacs-kabát, ceruzaelemekből ragasztott elemgyűjtő és ásványvizes címkékből varrt esernyő… A Kisképzősök és a recycling.

A Hasznosíts újra! című kiállítás megnyitóján szembesülhettünk többek között azzal a ténnyel, hogy a tizenéves tervező-palánták többsége szerint egy dögös recycling-öltözék főszereplője valamilyen felturbózott nejlonzsák, amit szettben cicanadrággal illendő kombinálni, valamint azzal is, hogy miképp lesz dizájntárgy például a forgalomból kivont egy- és kétforintosokból, vagy épp a buszmegállók berobbant üvegének szilánkjaiból. Beszámoló.

Amikor a krumpliszsák felüdít

A Budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola  (közismertebb nevén Kisképző) és az olaszországi Cantuban működő Istituto Statale D'arte Fausto Melotti művészeti középiskola a Tempus Alapítványon keresztül kétéves együttműködési projektet bonyolít, melynek keretében pályázatot írtak ki tavaly az iskolák diákjai számára, újrahasznosítás témában. Az erre készült pályaművekből nyílt kiállítás szombaton, a VAM Design Centerben.


Nézd meg a többi újrahasznosított ruhát is!

A megnyitóra egészen korrekt kis tömeg verődött össze az átriumban, többségben családtagoknak, barátoknak és iskolatársaknak látszó személyekből, ami a kiállítók életkorából adódóan persze így is van rendjén. A kora-est fő attrakciója egy divatbemutató volt, melyen - költséghatékony módon - maguk az alkotók mutatták be saját műveiket. A bemutató első részében a reciklált anyagokból készült ruhákban vonultak fel a kamaszok, ezen belül döntő többségben szemeteszsák vagy nejlonszatyor alapú kreációkban. Az esztétikai befogadóképességünket lassacskán próbára tevő nejlondömpingben egészen felüdítő látványt nyújtott a krumpliszsák blúz (kép 1), a szívószálas (kép 2) vagy épp a faleveles (kép 3) ruha. Ötletesség és kivitelezés szempontjából pedig a használt mosogatószivacsból készült kabátkát (kép 4) találtuk a legmeggyőzőbbnek.A divatbemutató második felében a diákok korábbi években - nem hulladékból - készült munkáiból láthattunk "best of" válogatást: a kiskosztümtől (kép 5) a zsabókölteményeken (kép 6) át sci-fi jelmezekig (kép 7). A kifutón egyébként végig egyértelmű volt a lányuralom, mindössze egyetlenegy fiú bukkant csak fel, ő is meglehetősen androgün - leginkább Marilyn Manson nyúzottabb napjait idéző - külsővel (kép 8).

Buddha a tíz béből

A bemutató után az emeleten berendezett tárlaton ismerkedtünk tovább azzal, hogyan önkifejeznek recycling-témában a dizájnernek készülő tinédzserek. Nos, valahogy úgy, ahogy kell: részben még bájos epigonként, részben már önálló, eredeti(ségre törekvő) alkotóként.


Még több kép a kiállításról

Az ajtóval szemben kapásból egy sajátos Buddha-oltár (kép 9) fogad, egy nagyobb és egy kisebb méretű szoborral. A Kisképző tíz bé osztályába járó Farkas Flóra és Jenei Szilveszter közös munkája saját meghatározásuk szerint "abszurd véletlenek gyümölcse". A szobrok belseje csokipapírból, szivacsból készült, kültakarója pedig a forgalomból kivont egy- és kétforintosokból. Pár méterrel arrébb Nagy Brigitta, Natur Aquás címkékből varrt, használt esernyővázra feszített esernyője (kép 10) lóg. Egy másik állványon Reiter Alice ceruzaelemekből készült elemgyűjtője (kép 11) figyel.Varga Flóra 13. osztályos tanuló az anyag manipulálhatóságára fókuszált VHS-, illetve magnószalagokkal díszített párnái (kép 12) megalkotásakor. A használt videokazetta másfajta újrahasznosítására talált megoldást Sebestyén Fanni, aki ezekből, valamint pillepalack kupakokból készített dominókészletet (kép 13), vakok számára.Virág Tünde a festő szakosztályon talált hulladék drótot hasznosította újra: nyitható-zárható gyümölcsöstál (kép 14) lett belőle. Ebben kompozícióban egyébként külön szerettük - bár azt nem tudjuk, hogy direkt volt-e - hogy poshadásnak indult, vagyis ily módon szintén újrahasznosított gyümölcs került a tálba.Figyelmet érdemlően dekoratív dísztárgy Bajusz Boglárka Fa-üveg-fája (kép 15) is, amit drótok, illetve egy buszmegálló berobbant üvegének törmelékét felhasználva készített. Egy másik diák, Durdik Ágnes szintén üvegtörmelékekkel és drótokkal dolgozott, az eredmény pedig egy sikkes gyomot (kép 16) ábrázoló lámpa lett.

Kommersz hulladékot, feleslegessé vált mindennapi tárgyakat reciklálni is dicséretes, viszont ahhoz, hogy valaki egy öntöttvas kutat hasznosítson újra, bizony kell valamiféle - jó értelemben vett - elvetemültség. A festő szakos Juhász Évában ez megvolt: a jobb sorsra érdemes kút pedig immár kettős állólámpa (kép 17) formájában teljesítheti be jobb sorsát.
 


Persze ezen a kiállításon is találtunk magunknak abszolút kedvenc művet. Ezúttal konkrétan Smid Eszter és Szabó Zoltán 1 és 2 forintos ékszerkollekciójába (kép 18) habarodtunk bele első látásra. Aztán jobban megnéztük, és akkor még inkább.


Hasznosíts újra! - Recycling határok nélkül
Helyszín: VAM Design Center (1061 Budapest, Király utca 26.)
Megtekinthető: 2010 március 30-ig, minden nap 10-18 óráig
Belépő: felnőtteknek 1500 forint, diákoknak és nyugdíjasoknak 900 forintLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés