free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Vidám leves - extra házi ketchup recepttel

Ízbolygó         Címkék: kaja, ketchup, leves, recept, vidám 0 hozzászólás

A friss, idei zöldségek még váratnak magukra, tehát abból kell főznünk, ami van. Sárgarépa, "páncélos" paradicsom és narancs lettek a főszereplői ennek a levesnek.

Korábban a quesadillánál már javasoltam a hámozott, aprított paradicsomkonzerv használatát télvíz idején. Egyrészt a piacon ilyentájt kapható paradicsomok vízízűek, illetve aranyárban mérik őket, így költségtakarékosabb és sokkal finomabb megoldás a páncélos paradicsomkonzerv használata. Ebből aztán rengeteg mindent készíthetünk: bolognai szószt, paradicsomszószt a pizzára, de a ketchup fanatikusok akár ketchupot is. Ez utóbbi egyszerű és nagyszerű, sokáig eláll.

Kell hozzá:

2 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
45 dkg hámozott, darabolt paradicsom
1 dl fehérbor

frissen őrölt bors
1 rúd fahéj
kevés mustár
1 teáskanál méz
1 evőkanál alma- vagy balzsamecet

A lilahagymát meghámozom, apróra vágom, kevés olívaolajon üvegesre párolom. Ráöntöm a paradicsomot, sózom, borsozom, hozzáteszem a fahéjat, belereszelem a fokhagymát, és így főzöm közepes lángon, míg el nem kezd sűrűsödni. Amikor már sűrű, adok hozzá mustárt, mézet, és savanyítom az alma- vagy balzsamecettel.

De vissza a levesünkhöz!

Ehhez pedig az alábbiakra lesz szükségünk:

1 nagy fej hagyma
4 nagyobb sárgarépa
1 nagyobb vagy 2 kisebb burgonya
1 Mutti polpa hámozott, aprított paradicsomkonzerv
4 narancs leve

frissen őrölt bors
negyed teáskanál fahéj
2 ág rozmaring
3 dl tej
2 teáskanál almaecet
csipet cukor

A hagymát megpucolom, finomra vágom. A répákat, burgonyát szintén megpucolom, és felkarikázom/kockázom. 2 evőkanál olívaolajon a hagymát megfonnyasztom. Hozzáadom a répát és a burgonyát, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje + 2cm, sózom, borsozom, fahéjjal fűszerezem, illetve az egyik rozmaring ágacskát is hozzáadom.



Amikor a zöldségek már nagyjából megfőttek, beleöntöm a paradicsom konzerv tartalmát is. Rotyogtatom tovább, míg minden megpuhul. Ekkor a rozmaringot kivadászom, majd botmixerrel pürésítem. Almaecettel savanyítom, csipet cukorral pikánssá teszem. Legvégül pedig hozzáadom a narancsok kifacsart levét.

A narancs facsart levét azért csak a végén adjuk hozzá, hogy a C-vitamin tartalma ne vesszen kárba. A tejet a másik rozmaring ággal felmelegítem, majd felhabosítom. A rozmaring ágat kiszedem, majd kanállal a leves tetejére halmozok egy kis habot, így tálalom.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés