free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Vintage divatkalauz

Borsa         Címkék: ditavonteese, divat, kirakat, vintage 6 hozzászólás

A vintage hullám végre hazánkba is megérkezett, sőt már-már populárissá vált, persze ez a jelző soha nem fog ráilleni, hiszen ennek a stílusnak az egyik legfőbb jellemzője az egyediség. Bemutatjuk ezt a bohókás, játékos, csajos stílust.

Eredetileg a borászatban, például a portói borokat nevezték így: a Porto Vintage egy „évjáratos” bor a kiemelkedően jó és ekként kihirdetett évek terméséből. Két-három évig nagy fahordókban, majd tovább - legfeljebb húsz évig - palackban érlelik. A bor régiségére, és minőségére utalva, nevezték vintage-nek, majd ugyanezen jellemzők miatt kúszott át a divatvilágába is a kifejezés. Klasszikus márkákat jelöl, amelyeket a 192-as évektől kezdve a hetvenes évek végéig lehetett megvásárolni, tehát a retro – a 80-as, 90-es évek visszatérő trendjei -, nem tartozik a vintage kategóriába.
Köszi, a különbözni vágyoóknak!

Bár használt ruhákról, kiegészítőkről van szó, mégse képzeljük azt, hogy egy sima turkáló körút során túl sok, valóban vintage cuccra bukkanhatunk. Kétségtelen viszont, hogy a vintage stílus, pont a turkálók térhódításának a következtében jelent meg. Amikor a 80-as években, Amerikában, Britanniában elkezdtek gombamód szaporodni a turik, rengeteg olyan ruhadarabot kaptak a kereskedők, amelyek a magas-szabászat, illetve felső-kategóriás márkák – Chanel – termékei voltak, és ezeknek megfelelve, nagyon jó minőségűek is. Nyilván való volt, hogy egy szinte újszerű állapotban lévő Coco Chanel kosztümöt nem lehet pár fityingért eladni, tehát nagyon valószínű, hogy maguk a kereskedők hatottak a divatra, amiből kialakult a vintage. Egy másik teória szerint a hírességek, fene nagy különbözni akarásukban kedvelték meg a vintage darabokat, amelyek soha nem jöhetnek velük szembe, se egy partyn, se az utcán, sehol. Penelope Cruz az Oscar-díjat, egy fifty’s ruhában, pontosan egy Pierre Balmain darabban vette át. Az Olsen-ikrek, Kate Moss, Julia Robert is előszeretettel öltözik e szerint a stílus alapján. Minden kétséget kizárólag a legnagyobb vintage rajongó, a harmadik évezred pin up lánya, Dita von Teese.  

Hogyan?

Mivel az öltözködésünkben a legvágyottabb cél, hogy önazonosak, egyediek és stílusosak legyünk, ezért tökéletesen alkalmasak, az ebben a stílusban beleilleszkedő darabok arra, hogy ezt megvalósítsuk. Ezekkel a márkás, klasszikus, és örök divatot teremtő darabokkal igazán feltűnőek lehetünk, viszont ehhez fontos, hogy mi is karakteresek legyünk, bevállalósak. Amennyiben nem illik a személyiségünkhöz, könnyen a nevetség tárgyává válhatunk. Nagyon fontos, hogy a beszerzett régi darabokat, a megfelelő kiegészítőkkel párosítsuk, ha ügyesek vagyunk, eredeti és egyedi szettet kapunk. A vintage nem csupán a követői öltözékében, de az életvitelükben, személyiségükben is megnyilvánul: izgalmas, vicces, játékos, olykor infantilis, szexi, csajos, vidám, merész.
Hol találjuk?

Vintage ruhadarabokat, táskákat, cipellőket, egyéb kiegészítőket, már hazánkban is be lehet szerezni, bár tény, hogy sok-sok utánajárásra van szükség ahhoz, hogy valóban alkalmi darabokat fogjunk ki. Természetesen új, de a régi időket felidéző szabással, mintával rendelkező ruhákat is be lehet szerezni. Budapesten a Voodoobilly Store, Iguana, Ciánkáli a legfelkapottabb lelőhelyek. Viszont érdemes szétnézni az online vintage store-ok kínálatában is, mivel rizikó nélkül – visszavásárlási garanciával – szerezhetünk be, klassz állapotban lévő öltözékeket, és online felkutatni a megfelelő darabokat sokkal eredményesebb, mint a forró aszfalton grasszálva, egyik boltból a másikba betérni. Itt van például ez az oldal, ahol Oscar de la Renta-tól elkezdve Pierre Cardinon át egészen Thierry Muglerig mindenféle nagy tervező ruhái kaphatók, kizárólag vintage stílusban. Vagyitt van a britek kedvenc cipőboltja, ahol gyönyörű vintage cipőket lehet vásárolni. Mégis a kedvencünk, a Unique Vintage, ahol akár esküvői ruhát is vásárolhatunk ebben a stílusban, talán ez a legbővebb árukészlettel rendelkező vintage shop. Nézzétek meg!


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés