free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Minimum vitatható állítások

Borsa         Címkék: állítás, hamis, púder 0 hozzászólás

Összeállításunkban sokat vitatott, könnyen vitatható kijelentéseket, jelenségeket, sőt még egy furcsa, gyógyszernek tartott készítményt is bemutatunk. Állást csak egy esetben foglalunk.

A tudomány jelenlegi eszközeivel nem alátámasztható, vagy legalábbis nem alátámasztott dolgokban az ember vagy hisz, vagy nem – mondhatnánk, de ez azért így valószínűleg túlzás. Vannak ugyanis igazolatlan állítások, amelyekkel kapcsolatban valószínűleg még a nem megrögzött szkeptikusok is kételkednek, esetleg egyenesen kacagnak, vagy elszörnyednek. Alábbi összeállításunkban szerepelnek kijelentések, kézzel fogható készítmények és jelenségek is, némelyik a homeopátiához kapcsolódik, de van köztük az ezotéria tárgykörébe tartozó, sőt olyan is, amely pszichológus nevéhez kötődik – az egyetlen közös bennük az, hogy vitatottak vagy legalábbis könnyen vitathatók. Előre jelezzük: egy indokolt kivételtől eltekintve állást nem foglalunk, pusztán csak – az ismertebbektől az obskúrusabb témák felé haladva – beszámolunk róla, mi mindenről is hallhatunk és olvashatunk.

Fényevők

Vagyis akik azt állítják, hogy meg lehet lenni táplálkozás – extrémebb esetben egyenesen folyadékbevitel – nélkül is, pusztán az ún. pránán, más szóval az univerzumot átható életerőn élve. Egyes források 21 napos pránaböjtről beszélnek (bár azt nem részletezik, hogy hogyan vihető végbe, egyszerűen csak azt állítják, hogy kizárólag a hiedelemrendszerünk korlátoz benne, hogy képesek legyünk a kozmikus energián élni), de ismert olyan ember is, aki azt állítja magáról, hogy nem vagy alig eszik: az 53 éves ausztrál Ellen Greve, ismertebb nevén Jasmuheen, aki több mint másfél évtizede fényevőnek nevezi magát. Tévékamerák előtt ezt nem tudta igazolni (egy orvos súlyos dehidratációt állapított meg nála, és leállította a demonstrációt), tanaival pedig már több halálesetet is kapcsolatba hoztak, de ő minden alkalommal azt állította, hogy nem felelős a történtekért, és nem is ítélték el soha. Mint ismeretes, 2007-ben hazánkban egy rendszeresen tisztítókúrákat tartó családra a rendőrség törte rá a lakás ajtaját: a családfő és gyermeke közel volt az éhhalálhoz, a várandós feleség pedig már meghalt. Itt kivételt teszünk a pártatlanságban: senki ne próbálja ki!

Gyógyít a Berlini Fal

Hisszük vagy sem, homeopátiás szer készül a Berlini Fal egykori tégláiból, és vannak, akik szerint használ is. Hogy mire? Szinte mindenre, ami kapcsolatba hozható a történelmi építménnyel: elszigeteltség-érzetre, depresszióra, magányra, családi elnyomásban nevelkedettek pszichológiai problémáira, de hogy ne csak ilyen triviális és materiális dolgokat emlegessünk, tegyük hozzá: alkoholizmus és álmatlanság kezelésére is alkalmasnak vélik. A gyógyszer ötlete Martin Miles brit homeopatától származik, aki egy fiókban találta meg a fal egyik darabját, amit egy berlini ember küldött az építmény lebontása után Nagy-Britanniába. A készítmény számos online homeopátiás áruházból beszerezhető – amit nem túl meglepő módon még a homeopaták egy jelentős része is furcsállással sőt rosszallással fogad. Homepátiás(nak nevezett) szerek készülnek egyébként madártollakból, nap- és holdfénnyel készült anyagokból is, többek között.

Rákkeltő a Facebook

És persze az összes közösségi oldal, valamint mindenfajta netes kommunikáció is – állítja dr. Aric Sigman pszichológus. A hatásmechanizmus számunkra nem teljesen világos, de nagyjából arról van szó a szakember elmondása alapján, hogy ugyebár az internetes kommunikáció, közte az e-mailezés, a fotók küldözgetése és a csetelés visszaszorítja a személyes, szemtől szembeni érintkezést, ezáltal elidegenít, izolál és magányhoz vezet.Ennek révén pedig (itt vesztettük mi el a fonalat, és ezt most minden irónia nélkül mondjuk) „megváltozik a gének működése, felborul az immunválaszok rendje, a hormonháztartásunk és az artériák funkciója is átalakul” – írja a pszichológus nyomán a Daily Mail nevű brit bulvárlap online változata. Innentől pedig állítólag már csak egy lépés, hogy nőjön a rákbetegség kialakulásának esélye, a szívbetegségek és a stroke esélye.

„Gyilkos vonalkódok”

Az idézőjel nem véletlen, a kifejezést nem mi találtuk ki. Az elmélet szerint a vonalkódoknak rezgései vannak, és ezek a mozgások rossz hatással vannak mindenre a környéken, konkrétan elszívják mindenhonnan az energiát, és ezt állítólag bioenergetikai mérésekkel, valamint számos más módszerrel is igazolni lehet. Többek között akár házilag is: két alma közül az egyikre vonalkódot kell ragasztani, aztán meg lehet nézni, mi lesz belőle a másikhoz képest (mi holnap kezdjük is). Persze a vonalkódokat többnyire nem mi ragasztjuk, hanem készen kapjuk, ott vannak a ruháinkban, a könyveken, az újságokon és persze az élelmiszerek csomagolásán, vagyis rezeg – és ennek révén (a fogalom saját) sorvad – az egész környezetünk. Tiszta szerencse, hogy ez ellen könnyen tehetünk: a vonalkódokat el kell távolítani, ahol pedig ez nem működik, ott vastag fekete filccel át kell satírozni, mert ez az eljárás – mondják – semlegesíti az ártalmas rezonanciákat.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés