free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Víztisztítás otthon

Borsa         Címkék: púder, víz, víztisztítás 7 hozzászólás

Bár a csapvizet központilag is tisztítják, az eljárások hatékonysága sokak szerint hagy némi kívánnivalót maga után. Marad tehát az otthoni vízszűrés.

A csapból is az folyik, mennyire fontos és körülményes a napi folyadékbevitel: legalább másfél-két liternek be kell jutnia a szervezetünkbe, ráadásul jó, ha cukor- és szénsavmentes formában. Ilyen feltételek mellett kizárólag valamiféle vízben gondolkodhatunk, de abból is csak olyanban, amelyik nem terheli túl a szervezetet túlzott mennyiségű oldott ásványi anyaggal. A legkézenfekvőbb és legolcsóbb megoldás a csapvíz, de az sem olyan egyszerű.

A finom magyar víz

Jelen sorok írója kipróbált már mindent, ami a hazai piacon kapható. A békéscsabai csapvíz  köztudottan arzénos volt. Mára a helyzet sokat javult, de úgy tudjuk, hogy a térségben ma is több mint száz településen haladja meg a víz arzéntartalma az uniós határértéket, amit 2012-ig alul kell múlnunk, tehát van, akinek még mindig tartania kell attól, hogy a csapvíz, amit iszik, növeli a daganatos megbetegedésekre való hajlamot.

Békéscsabán anno arzénos volt a víz, de legalább nem porzott a felszíne a fürdőkádban, és nem volt büdös, mint később Szolnokon, ahol a víz klórtartalma jelentette a legnagyobb problémát: a csöpögő csap alatt a mosdókagyló nem barnult a vízkőtől és a rozsdától, hanem fehéredett a klórtól. A pesti belvárosban aztán fémes ízű ivóvízre fizettem elő, ami olyan kemény volt, hogy a megszáradt ruhák a szárítóról levéve megálltak a sarokban.

A víztisztító, vízszűrő berendezések éppen azért vannak, hogy orvosolják ezeket a problémákat, és áthidalják az általunk áhított és az államháztartási keretből előállítható ivóvízminőség közti különbséget.

Négyféle megoldás létezik

Jelenleg négyféle megoldás létezik a víz szűrésére. A víztisztító kancsó a legolcsóbb (ára 5-12 ezer forint), és az egyetlen, ami nem igényel kisebb-nagyobb beavatkozást, mert nem csatlakozik közvetlenül a vízhálózatra, így csak az iváshoz és a főzéshez használt vizet szűri. A kancsóban lévő - havonta cserélendő - szűrő négy lépésben tisztítja a vizet: az első réteg egy nagyobb lyukú intenzív előszűrő, míg az utolsó egy speciális finomszűrő, ezek a szilárd szemcséket fogják fel. A kettő között egyrészt egy aktívszenes felület található, amely a klórt és a szerves anyagokat köti meg, másrészt pedig egy ioncserélő gyantaréteg, amely a vízkeménységet csökkenti, és megköti az alumíniumot, valamint egyes nehézfémeket.

A csaptelepre csatlakoztatható szűrők hasonló elven működnek, de ezekben a szűrőbetétet elég hathavonta cserélni. Ezek a fürdőszobai csaptelepekre, a zuhanyfejre is felszerelhetők, így bőrünket is óvni tudjuk a kemény víztől, orrunkat pedig a kellemetlen klórszagtól. A készülékek ára 12-45 ezer forint között mozog, 45 ezerért már akár mágnesezett és így rendezett szerkezetűvé vált, nagyon egészséges vizet is kaphatunk, amelynek rendszeres fogyasztása állítólag a fogkő kialakulását is megakadályozza.

A konyhapult alá építhető vízszűrő berendezések már azt ígérik, hogy az arzént is képesek kiszűrni a vízből. Sőt, gyakorlatilag minden mást is: 99,9 százalékban színtelen, szagtalan vízmolekulákat állítanak elő, a kiszűrt ásványi anyagok hasznos részét pedig utólag visszatöltik a tiszta vízbe. Energetizálják, valamint szükség esetén UV-lámpával csírátlanítják is a vizet - mindezt 65-190 ezer forintért. Mivel azonban a konyhai csapra kell csatlakoztatni őket, a fürdőben folyó és a mosógépbe jutó vizet nem tisztítják meg.A lakásban folydogáló összes vizet a nagy teljesítményű háztartási vízszűrő berendezésekkel tudjuk megtisztítani, amelyeket a főcsap környékén kell felszerelni. Az áruk 20 és 200 ezer forint körül mozog, a komolyabb és drágább készülékek előnye, hogy kevés karbantartást igényelnek. Tökéletesen tiszta és egészséges vizet azonban ezek sem garantálnak, mert a vízszűrőtől a szánkig vezető úton a vízvezetékcsövekből ólom és egyéb szennyeződések mosódhatnak be az ivóvízbe, ezért nem árt kiegészítésképpen például egy víztisztító kancsót alkalmazni, ha biztosra akarunk menni.

A tiszta és egészséges vízre tehát legalább annyit kell költeni, valamint annyi időt és energiát kell szánni, mint mondjuk a bioételek beszerzésére. Néha úgy tűnik, a szépséghez hasonlóan az egészségért is meg kell szenvedni.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés