free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Így lesz a hulladéküvegből dizájntárgy

Megyeri Nikolett         Címkék: beszámoló, dizájntárgy, kiállítás, üveg, wamp 1 hozzászólás

A Re-Üveg dizájnpályázat eredményhirdetésén jártunk, és láttuk, mi minden készülhet - némi kreativitással és kézügyességgel - üvegből. Beszámoló.

Tavaly ősszel az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. és a WAMP, Re-Üveg címmel, közösen hirdetett pályázatot iparművészek számára a hulladéküveg dizájnos újrahasznosításának témájában. A megkötés mindössze annyi volt, hogy a tárgynak minimum 70 százalékban hulladéküvegből kell készülnie, minden másban viszont szabad kezet kaptak az alkotók, így gyakorlatilag bármilyen típusú és állapotú hulladéküveggel és tetszőleges technikával dolgozhattak.

Az üveg sokoldalú

A szakmai zsűri - Huszanyik Éva iparművész, Mester Borbála művészettörténész-építész, Pribelszki Edina, az ÖKO-Pannon kommunikációs csoportvezetője, valamint Püspök Balázs a MOME Formatervező Tanszékének tanársegédje - két körben bírálta el a beérkezett pályaműveket: először kiválasztották a megvalósításra érdemesnek talált látványterveket, ezt követően a művészeknek másfél hónap állt rendelkezésükre, hogy a műveiket kézzel fogható formában is elkészítsék. A kiállítással egybekötött eredményhirdetésre az idei első, február 21-én megrendezett WAMP-on került sor.


Pribelszki Edina (a mikrofonnál), Matheidesz Réka és Püspök Balázs (hátul)

A diszkréten ünnepélyes díjátadón elsőként Matheidesz Réka, a WAMP ügyvezetője, majd Pribelszki Edina mondott elviselhetően rövid köszöntőt. Felhívták a figyelmet az - egyébként 100 százalékban reciklálható - üveg újrafelhasználásának fontosságára, s arra a nem épp felvillanyozó tényre, hogy Magyarországon egyelőre csupán az üveghulladék körülbelül negyede hasznosul, a cél azonban az, hogy 2012-re ez az arány 60 százalékra növekedjen.

Ezt követően Püspök Balázs vette át a mikrofont, s kiemelte, hogy a beérkezett pályaművek sokfélesége is bizonyítja, mennyire sokoldalú anyag az üveg. Újrahasznosításkor lényegében bármelyik fázisban beavatkozhat az alkotó: megolvaszthatja, vághatja, csiszolhatja, vagy akár szilánkok formájában is felhasználhatja.

A nyertesek

A pályázat harmadik helyezettje a Bihari Gabriella és Csák Tibor lett, 'Fényüveg' lámpakollekciójával. A dizájner duó a szilánkokra tört biztonsági üvegnek adott "második életet", világítótestek formájában. A második helyen Jagadics Barbara formatervező művész végzett a 'Glass brick'-kel, vagyis a zúzott, formába olvasztott üvegcserepekből készült üvegtéglával.


Bal: a második helyezett Glass brick; jobb: a harmadik helyezett Fényüveg

A pályázat első díját Lehoczki Erzsébet kapta, az 'Üveg-refonal' elnevezésű térelválasztó hálóért, melyben aprólékos, horgolásos technikával párosította a fonalat az üveggel. Püspök Balázs a díjátadáskor elmondta, hogy ez az alkotás kezdettől fogva kiemelkedett a mezőnyből, hiszen sajátos, újszerű módon hozta össze a két anyagot. A zsűri a projekt folytatására biztatja az alkotót, hiszen úgy vélik, hogy az üveg-refonal háló számos felhasználási lehetőséget rejt.


Bal: a nyertes Üveg-refonal; jobb: Lehoczki Erzsébet az első díjjal

A kapcsolódó tárlaton a három díjazotton kívül a további, döntős pályamunkákat is kiállították, így Kollár Eszter ipari égőkből készült köztéri objektjét, a 'Pitypang'-ot, Wettstein Dorottya csiszolt borosüveg alapú CD-tartóit, valamint személyes  kedvencünket, Nagypál Dorottya 'La'Bor' kollekcióját is, melyben félbevágott, újraforrasztott üvegekből készült poharak, csiszolt borosüvegekből készült, függeszthető virágtartók és vázák, valamint egy csiszolt üvegszeletekkel díszített csillár is található.   


Bal: a Pitypang; közép: borosüveg alapú CD-tartók; jobb: egy pohár a La'Bor-ból

Ahogy az az ilyen és ehhez hasonló pályázatok, kiállítások kapcsán lenni szokott, nyilván ezúttal is felmerülhet egyesekben a kérdés, hogy ezeknek az alkotásoknak ugyan mennyi közük van a valósághoz, mennyiben járulhatnak hozzá mondjuk ahhoz a konkrét célhoz, hogy két éven belül valóban a hulladéküveg 60 százalékát újrahasznosítsák Magyarországon? Nos, azzal például máris, hogy most, a témáról szóló cikkünk végén alkalmunk van megkérni mindenkit, aki eddig még nem tette, hogy gyűjtse össze az otthonában kallódó üres üvegeket és vigye el a legközelebbi szelektív hulladékgyűjtőbe! Ehhez még művésznek sem kell lenni.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés