free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Panyi Zsuzsival WAMP-oltunk vasárnap

Kádas Andi         Címkék: divat, kirakat, wamp 1 hozzászólás

A wasárnapi művész piac a dizájn-cuccokat kedvelők zarándokhelye. Múlt hét vasárnap megint ott jártunk és Panyi Zsuzsiba botlottunk. Vele beszélgettünk.

Vasárnap délután fogtam a kamerámat és elindultam az Erzsébet térre, sokadszorra, hogy ismét megtapasztaljam a WAMP életérzést... Hivatalosan a WAMP egy művész piac, ahol összegyűlik a magyar dizájn-élet apraja-nagyja - ruhatervezők, cipőkészítők, bőrművesek és iparművészek -, megmutatják, bemutatják termékeiket, de nekünk, látogatóknak, a közönségnek inkább egy piknik, vagy egy találkozóhely a kreativitásra kiéhezett embereknek.

Mivel hozzá vagyok szokva a WAMP sokszínűségéhez, nem lepődtem meg, hogy megint találtam igazi érdekességeket: bakelitlemezből készült szemüvegkeretet, kabáttá alakítható táskát és mennyei házi készítésű pestót is, amiből kóstolót is kaptam. Ám még a sok izgalmas és színes portéka között is akadt egy színesebb, így figyeltem fel egy vidám kis standra, a panyizsuzsi márka ékszeres-standjára, ahol a fehér háttér előtt szinte kiugrott a sok vibráló színű fülbevaló, gyűrű, bross és nyaklánc.


Panyi Zsuzsi

Az ékszerek tervezője és a márka létrehozója, Panyi Zsuzsi állt a stand mögött, és mérhetetlen kedvességgel mutogatta ékszereit az arra kíváncsiaknak. Mielőtt azonban egy pár percre kisajátíthattam volna őt magamnak, egy tündérré kifestett kislány termett hirtelen a stand mellett, nagy elánnal vonszolva apukáját - vonzották őt a színes apróságok - aki persze jó apa lévén rögtön megkérdezte Zsuzsit: tündér-kislányoknak tud-e ajánlani valamit? Zsuzsi az anya-lánya kollekció felé irányította őket, így történhetett meg, hogy végül anyu - aki eközben valószínűleg a vasárnapi ebédet főzte, vagy esetleg ellenkezőleg, épp lazított valahol - is örülhetett otthon egy piros gyűrűnek.Végül sikerült egy kicsit félrevonulni Zsuzsival a nyüzsgő tömegtől, ahol nyugodtan beszélgethettünk. A története számomra azért érdekes, mert jól mintázza a több-gyermekes édesanyák kihívásait a mai világban, a választási kényszert a család és karrier között, ugyanakkor az övé egy igazi sikertörténet, ami sok nő számára inspiráló lehet. 32 évesen, három kisgyerek édesanyjaként nem gondolhatott teljes munkaidős állásra (másrészt valljuk be, egy sokgyerekes anyuka, aki egyetem után a karrier helyett a családot választja, nem a legjobb esélyekkel indul a magyar munkaerőpiacon), ezért tulajdonképpen "megalkotta" saját munkahelyét, vállalkozást indított. Az eredetileg építészmérnök végzettségű Zsuzsi úgy gondolta, papír ide vagy oda, nem ezzel szeretne foglalkozni, hanem az addig csak hobbi szinten művelt üvegékszer-készítéssel. A választása nem volt véletlen, édesapja üvegipari-gépész volt, aki saját otthonukban vezette üvegipari vállalkozását. Zsuzsi tehát elkezdte mélyebben tanulmányozni az üvegékszer-készítés folyamatát, megismerkedett a fusing technikával - a különböző üvegek összeolvasztásának technikájával - és az üveggyöngy-készítéssel is, és 2007-ben létrehozta vállalkozását.A vidám, egyedi ékszerek nagyon kelendőek voltak, a márka hamar fellendült, egyre többen ismerték meg a nevét, webshopot indított, különböző iparművészeti és dizájn vásárok állandó résztvevője lett. Ékszerei is azt a kedvességet sugározzák, ami Zsuzsiból árad, egy-egy darabbal egy hangulatot szeretne átadni, ihletet a körülötte lévő világból merít, legyen az egy szép ruha vagy egy belső tér, de elsősorban a színek inspirálják. Meg persze ott vannak a színdarabok, Zsuzsit ugyanis a Bárka színház is felkérte, hogy előadásaikhoz tervezzen ékszereket: a Piaf Piaf-hoz és a Fahrenheit 451-hez.

Minden egyes ékszere kézzel készített, az üveg olvasztását pedig saját kemencéjében végzi, ami nem kis munka, ezért Zsuzsi idén segítséget fogadott maga mellé, sőt, a korábbi műhely már kicsinek bizonyult a megnövekedett kereslet kielégítésére, ezért hamarosan egy új, tágasabb műhelybe költöznek, ami Zsuzsi reményei szerint nyárra elkészül. További tervei között szerepel még egy panyizsuzsi ezüst-kollekció megtervezése is, amit egy ötvösművésszel közösen készítenek majd. Nem unatkozik tehát, hobbiból még panyizsuzsi magazint is szerkeszt, amiben dekorációs tippjeit, kedvenc filmjeit vagy épp kedvenc biciklijeit osztja meg a nagyvilággal.Ennél a pontnál a beszélgetést be kellett fejeznem és el kellett egymástól búcsúznunk, hiszen nem én voltam az egyetlen, aki kíváncsi volt Zsuzsira, a stand egész nap tömve volt nézelődőkkel és - biztos vagyok benne - vásárlókkal is. Az ékszereit valószínűleg azért keresik olyan sokan, mert formájukban letisztultak, viszont színeiben intenzívek és játékosak, emellett az sem utolsó szempont, hogy abszolút megfizethető áron kínálja őket. Én már elterveztem, hogy a tavaszi kardigánom gombjait le fogom cserélni Zsuzsi kék-zöld üveggombjaira, a fekete ingemre pedig rózsaszirmos üveg mandzsettagombot varrok majd. Nem akart reklám lenni Zsuzsinak, de nem sajnálom, hogy az lett belőle.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés