free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Bajnokok reggelije - a zabkása

Ízbolygó         Címkék: egészség, kaja, recept, reggeli, zabkása 0 hozzászólás

A zabkása menő kaja a ködös Albionban, itthon azonban még csak kevesen ismerik. Persze itthon a reggelizés sem nagyon megy. De ezt lehet enni akár tízóraira is.

A fő alapanyaga a zabpehely, ami talán mind több embernek cseng ismerősen. Lehet persze belőle sütit is sütni, úgy is nagyon finom, de kásának elkészítve sokkal hatásosabb. Nagyon gyorsan elkészül, érdemes akár reggel frissen összedobni, hiszen főzni éppen csak a forralásig kell. A további alapanyagokat tekintve lehet tejes, gabonatejes vagy tejmentes. Főzhetjük gyümölcslével is. Tehetünk bele friss és/vagy aszalt gyümölcsöket. Ne felejtsük ki belőle a csonthéjasokat sem! Egy marék mandula, dió, mogyoró, paradió nem csak az ízélményt fokozza, hanem szervezetünket már kora reggel ellátja mindenféle illóolajjal, vitaminnal.

A zab rendkívül rostdús, tele van vitaminokkal (B1-, B5, B6 és E), tartalmaz ásványi anyagokat is: kiemelkedő mangán-, magnézium-, réz- és foszfortartalma, de gazdag kalciumban, vasban és cinkben is. Feldolgozott formái: zabdara, zabpehely, zabliszt, illetve hántolás után a zabkorpa. A benne lévő vízben oldódó rostok valóságos csodát tesznek az emésztőrendszerrel! A zabpehely rendszeres fogyasztása jó hatással van az egészség megőrzésére, javítja az emésztést és a csontok, valamint erek általános állapotát.

Most, hogy ilyen sokat megtudtunk a zabpehely csodáiról, lássuk, hogyan is kell elkészíteni kásának.

Hozzávalók

6 dkg szelelt mandula
13 dkg zabpehely (a finom pellet jobb, de ha nagyobb szemű az sem gond)
6 dkg mazsola
6 dkg aszalt vörösáfonya
1 teáskanál fahéj
kevés őrölt szerecsendió
csipet só
ízlés szerint méz vagy barna cukor (a muscovadóo cukor finom karamelles ízt kölcsönöz neki)
4 dl víz
4 dl tej
2 marék paradió durvára vágva

A szeletelt mandulát zsiradék nélkül serpenyőben megillatosítom, majd hozzáadom a zabpelyhet, és átkeverem 2 perc alatt. Ezt követően hozzáadom a vizet, majd a tejet. Mehetnek bele az aszalványok és a fűszerek is. Megrottyan, és már kész is! A durvára vágott paradiót csak a végén adom hozzá, hogy ropogós maradjon. Az édesítéssel is megvárom a végét, hiszen a méz 45 fok feletti hevítésnél, bizonyos összetevői lebomlása miatt elveszíti gyógyító hatását.



Tipp: ha friss gyümölcsöt keverünk bele, akkor először készítsük el a zabkását, majd hűtsük kicsit és csak aztán keverjük bele a friss gyümölcsöt. Alma mehet bele reszelve, kis citromlével átforgatva, ideális fűszere a kardamom és a fahéj!



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés