free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ajándékok a konyhából: forralt bor és sütemények

Ízbolygó         Címkék: ajándék, forraltbor, karácsony, keksz, recept 6 hozzászólás

Saját kézzel készített ajándékot adni költséghatékony megoldás, és ez nem hátrány a válság idején. Sorozatunk második részében forralt bort és sütiket készítünk.

Örvendetes tény, hogy az utóbbi években kezdünk visszatérni a konyhába. Trendi dolog lett a konyhában tüsténkedni, főleg, hogy kiderült: a konyhában nem csak húslevest és rántott húst lehet összedobni, hanem mindenféle egyéb finomságot is, többek között például karácsonyi ajándékokat. Ehető karácsonyi ajándékokat. Nem kell ugyanis elvakult gasztrománnak lenni ahhoz, hogy értékeljünk egy doboz saját kézzel készített trüffelt vagy egy finom lekvárt. Kevesen vannak, akik ilyet visszautasítanának ergo: ütős ajándékok, és az elkészítésükre nagyjából fél órát kell áldozni az időnkből. (Ennyi idő alatt a közeli plázában sem lehet bevásárolni.) Lássuk csak, miket is készíthetünk majd szépen sorban, hétről-hétre.

Ötletcsoportok:

Bonbonok
Szaloncukrok
Kit-ek (sütik üvegben, forralt bor kit, stb.)
Sütemények (pl. zabpelyhes keksz, amaretti)
Fűszervaj, fűszerolaj, fűszeres só/cukor
Lekvárok, Chutneyk
Fűszerkeverékek (garam masala, provence-i stb.)
Sós karamell nyalókák
Italok (csokilikőr, tojáslikőr stb.)

Az első részben bonbont, trüffelt és szaloncukrot készítettünk ajándékba, most forralt bort és sütiket készítünk.

Kit-ek

Csokis-mogyorós zabpelyhes keksz az üvegből


Kell hozzá:

16 dkg liszt
negyed teáskanál só
2 teáskanál sütőpor
9 dkg zabpehely
15 dkg csokilencse vagy csokigolyó
8 dkg törökmogyoró
8 dkg kristálycukor
10 dkg barna cukor
1 vaníliarúd
1 tojás
12 dkg olvasztott vaj

Ajándékként egy nagyobb üvegbe a következőképpen rétegezzük:
Alulra: liszt+só+sütőpor
Következő szint: zabpehely
Aztán: csokilencse
Majd: mogyoró
Erre: cukrok vegyesen
Tetejére vaníliarúd felhasítva és a cukrok közé nyomkodva.
Az üveg hátuljára írjuk rá: + 1 tojás és 12 dkg olvasztott vaj.



Kis cetlit mellékeljünk mellé:
"1 tojást és 12 dkg olvasztott vajat adjál még hozzá, keverd össze. A masszából formálj lapos kekszeket, majd sütőpapírral bélelt sütőlapon 180 fokon 20 perc alatt süssed ki!"

Forralt bor kit

Kell hozzá:

1 palack vörösbor
csillagánizs
fahéj rúd
szegfűszeggel tűzdelt narancs

Szöveg hozzá:
"A narancsot vágd félbe, facsard ki. A bort forrald fel a fűszerekkel, a narancs levével és szegfűszeges héjával. Cukorral ízesítsd!"

Sós karamell nyalókák

Kell hozzá:

15 dkg kristálycukor
sópehely (Maldon, Fleur de Sel)

A kristálycukrot közepes lángon karamellizáljuk. Nem kell piszkálni, kevergetni, a cukor szépen karamellizálódik magától. Ha már szép világosbarna, belekeverem a sópelyhet.



Egy alufóliát sütőlapra terítünk, és vékonyan bekenjük étolajjal. Erre adagoljuk kör alakban a karamellt, és amíg meleg, belenyomunk egy hurkapálcát. Ha kihűlt, leválasztjuk az alufóliáról, majd celofánba csomagoljuk.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés