free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Zabpelyhes vajas keksz

Borsa         Címkék: keksz, recept, zabpehely 2 hozzászólás

Vajas, zabpelyhes kekszet készítettünk, mert itt a hideg és ilyenkor visít a szervezet némi szénhidrátért, ugye. Mennyei, de nem diétás.

Kollégánk abból indult ki, hogy a keksznek erősen vajasnak, töménynek kell lennie és a zab ízét és a fűszerek aromáját kellően ki kell domborítani az elkészítés során. Eddig még csak zabkásának készítette a zabpelyhet, de ismerte azt a tulajdonságát, hogy meglehetősen lassan szívja be a folyadékot, ezért két variációt készített. Az első esetben a tészta kikeverése után rögtön sütötte a kekszeket és kicsit vastagabbra adagolta a tésztát, míg a másodiknál a sütés előtt állni hagyta a masszát és kifejezetten vékonyra formázta a süteményt. Mindkettő jó lett, de az utóbbi hasonlított inkább vágya skandináv tárgyához.

Hozzávalók

20 dkg zabpehely
10 dkg búzaliszt
8 dkg cukor
sütőpor, só
1 citrom reszelt héja
2 tojás
20 dkg olvasztott vaj

20 dkg zabpelyhet zsiradék nélkül megpirítunk egy serpenyőben, majd kávédarálón, vagy fűszerőrlőn egy kicsit megdaráljuk. Maradjanak benne egész darabok is, de ne sok. Egy keverőedényben tegyünk hozzá 10 dkg búzalisztet, némi sütőport, 8 dkg cukrot, pici sót, és egy nagy citrom reszelt héját. (Ez persze lehet narancshéj is, valamint fűszerezhetjük tetszés szerint fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel - ki mit szeret.) Keverjük össze a száraz anyagokat, majd fakanállal dolgozzunk bele két tojást és 20 dkg olvasztott vajat. Ez bizony nem kevés, de mint mondtuk: a cél egy kifejezetten tömény vajas keksz. Az egészet dolgozzuk össze. Nem kell elektromos habverő hozzá, fakanállal is pillanatok alatt összeállítható a tészta, aminek sűrű galuskatészta állagúnak célszerű ekkor lennie. Ha nagyon sűrű, nyugodtan lazítsuk egy kis tejjel.



Hagyjuk állni egy-két órát, míg megnézzük a kedvenc sorozatunkat, vagy akár egy egész játékfilmet, addigra a tészta meglehetősen besűrűsödik és ragacsos masszává áll össze. Két kanál segítségével adagoljuk sütőpapíros tepsire, majd vizes kanálháttal nyomorgassuk lappá mindegyik csimbókot. 180 fokon 20 perc alatt kisül és mint minden keksz, nagyon eteti magát. De ne vigyázzunk.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés