free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 különleges zenei blog

Borsa         Címkék: blog, kultúrtripp, lista, zene 0 hozzászólás

Annyi volt belőlük egy időben, hogy követni sem lehetett, és ez a minőség rovására is ment. Volt és van is azonban néhány életképes próbálkozás.

Pár éve nagy trend volt zeneblogot írni. Az eredmény? Egy csomó, két-három posztot megért próbálkozás, majdnem ugyanannyi hosszan működő, de hasztalan oldal, továbbá néhány újságíróként elhelyezkedő ügyes blogger – és néhány tényleg jó zenei blog. Mi most olyanokat válogattunk, amik kilógnak valamilyen szempontból a sorból, tehát nem egyszerűen linkelt YouTube-videókból meg lemezekről írt recenziókból állnak.

365 Albums a Year

A különlegességhez nem is kell olyan sok. A 365 Albums a Year például kizárólag  lemezekről ír, csak épp nem a szokásos játékszabályok szerint: az év minden egyes napján ajánl valaki a szerzőik közül egy albumot. Nincs szünetnap – kivéve február 29-ét –, nincs megjelenési időponthoz, stílushoz kötve, hogy miről szól a poszt, tehát van régi és új lemez, elektronikus zene és rock is, és nincs fikázás sem, mert csak olyanokról írnak, amit szeretnek. Vannak viszont rövid, tömör, humoros posztok, és általában a jó ízlés is jellemző a szerzőkre, szóval rendben van a cucc.

Sleeveface

A sleeveface-ezés nagy divat lett, miután valami pihent elme kitalálta, hogy "tartsunk az arcunk elé bakelitborítókat, amiken emberek láthatók, és fotózkodjunk". A trend ellenére azonban valahogy nem lehet megunni ezeket a képeket, főleg, hogy apró újítások mindig történnek (lásd pl.: letolt gatyával fekszünk a lemezborító mögött). Van természetesen magyar verzió is, de az elég erősen döglődik, úgyhogy kénytelenek vagyunk az eredetinél maradni, ott legalább ütemesen dől a hülyeség.

Daytrotter

Most persze lehetne azon vitatkozni, hogy ez blog-e, de szokás úgy emlegetni, és mivel naponta, egyféle tartalommal frissül, nem is alaptalan ez a kategorizálás. Hogy duma helyett zene van, az meg ne legyen gond, pláne mivel ingyen adják, és sehol máshol nem hallható, amit itt kiposztolnak. A lényeg a következő: az illinoisi Horseshack stúdióba beállít egy zenekar (lehet menő, feltörekvő vagy tök ismeretlen is), zenél egyet, a felvétel meg megy föl a site-ra, és díjmentesen letölthető. Korrekt, nem?

Sleevage

Vissza a borítókhoz. Nemcsak bohóckodni lehet velük, komolyan is vehetők, a Sleeveage pedig pontosan ezt csinálja: vesz egy frontképet, és kielemzi. Ha kell, beszélteti az alkotót, ha kell, a vicces matricákat mutogatja, szóval minden részletbe belemegy. Érdekes kezdeményezés ez akkor, amikor általában már rendes borítója sincs az embereknek a lemezekhez, mert a legtöbben digitális formátumban szerzik be a zenét – úgyhogy reméljük, hogy a december óta tartó leállás csak átmeneti.


Music Thing

A végére egy tavaly bezárt blog maradt – az ötéves archívuma miatt így is megérdemli, hogy szerepeljen. Szerzője, Tom Whitwell egy geek, tehát minden érdekli, ami a zenecsinálással és a zajkeltéssel kapcsolatos, de "kollégáival" szemben ő érdekes tudott maradni azok számára is, akik nem éreznek semmit, ha kapcsolókat meg gombokat látnak. Na jó, néha elszállt, de többnyire azért ment neki: hol házi készítésű gitárokat mutogatott, hol biciklire szerelt indiai zeneszerszámot, hol hallástesztet, szóval csupa, hétköznapi embereknek is érdekes dolgot. Kár érte.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés