free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 különleges zenei blog

Borsa         Címkék: blog, kultúrtripp, lista, zene 0 hozzászólás

Annyi volt belőlük egy időben, hogy követni sem lehetett, és ez a minőség rovására is ment. Volt és van is azonban néhány életképes próbálkozás.

Pár éve nagy trend volt zeneblogot írni. Az eredmény? Egy csomó, két-három posztot megért próbálkozás, majdnem ugyanannyi hosszan működő, de hasztalan oldal, továbbá néhány újságíróként elhelyezkedő ügyes blogger – és néhány tényleg jó zenei blog. Mi most olyanokat válogattunk, amik kilógnak valamilyen szempontból a sorból, tehát nem egyszerűen linkelt YouTube-videókból meg lemezekről írt recenziókból állnak.

365 Albums a Year

A különlegességhez nem is kell olyan sok. A 365 Albums a Year például kizárólag  lemezekről ír, csak épp nem a szokásos játékszabályok szerint: az év minden egyes napján ajánl valaki a szerzőik közül egy albumot. Nincs szünetnap – kivéve február 29-ét –, nincs megjelenési időponthoz, stílushoz kötve, hogy miről szól a poszt, tehát van régi és új lemez, elektronikus zene és rock is, és nincs fikázás sem, mert csak olyanokról írnak, amit szeretnek. Vannak viszont rövid, tömör, humoros posztok, és általában a jó ízlés is jellemző a szerzőkre, szóval rendben van a cucc.

Sleeveface

A sleeveface-ezés nagy divat lett, miután valami pihent elme kitalálta, hogy "tartsunk az arcunk elé bakelitborítókat, amiken emberek láthatók, és fotózkodjunk". A trend ellenére azonban valahogy nem lehet megunni ezeket a képeket, főleg, hogy apró újítások mindig történnek (lásd pl.: letolt gatyával fekszünk a lemezborító mögött). Van természetesen magyar verzió is, de az elég erősen döglődik, úgyhogy kénytelenek vagyunk az eredetinél maradni, ott legalább ütemesen dől a hülyeség.

Daytrotter

Most persze lehetne azon vitatkozni, hogy ez blog-e, de szokás úgy emlegetni, és mivel naponta, egyféle tartalommal frissül, nem is alaptalan ez a kategorizálás. Hogy duma helyett zene van, az meg ne legyen gond, pláne mivel ingyen adják, és sehol máshol nem hallható, amit itt kiposztolnak. A lényeg a következő: az illinoisi Horseshack stúdióba beállít egy zenekar (lehet menő, feltörekvő vagy tök ismeretlen is), zenél egyet, a felvétel meg megy föl a site-ra, és díjmentesen letölthető. Korrekt, nem?

Sleevage

Vissza a borítókhoz. Nemcsak bohóckodni lehet velük, komolyan is vehetők, a Sleeveage pedig pontosan ezt csinálja: vesz egy frontképet, és kielemzi. Ha kell, beszélteti az alkotót, ha kell, a vicces matricákat mutogatja, szóval minden részletbe belemegy. Érdekes kezdeményezés ez akkor, amikor általában már rendes borítója sincs az embereknek a lemezekhez, mert a legtöbben digitális formátumban szerzik be a zenét – úgyhogy reméljük, hogy a december óta tartó leállás csak átmeneti.


Music Thing

A végére egy tavaly bezárt blog maradt – az ötéves archívuma miatt így is megérdemli, hogy szerepeljen. Szerzője, Tom Whitwell egy geek, tehát minden érdekli, ami a zenecsinálással és a zajkeltéssel kapcsolatos, de "kollégáival" szemben ő érdekes tudott maradni azok számára is, akik nem éreznek semmit, ha kapcsolókat meg gombokat látnak. Na jó, néha elszállt, de többnyire azért ment neki: hol házi készítésű gitárokat mutogatott, hol biciklire szerelt indiai zeneszerszámot, hol hallástesztet, szóval csupa, hétköznapi embereknek is érdekes dolgot. Kár érte.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés