free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Így gondozd konyhakerti zöldfűszereidet

Borsa         Címkék: íz-i, kert, zöldfűszer 1 hozzászólás

Kertészmérnöki diploma nélkül is lehet fűszerkertünk. Most bioszból korrepetálunk, és eláruljuk, melyik fűszer, mitől érzi jól magát. Konyhakerti zöldfűszerek.

Aki próbálta már az tudja, hogy a friss zöldfűszerek mennyivel ízletesebbé teszik az ételt, mint a bolti zacskózott szárítmányok. Nincs azokkal semmi baj persze, csak éppen a friss, zöld ízei intenzívebbek, igazibbak. Igaz ugyan, hogy már benne járunk a nyárban, de még mindig nincs késő ahhoz, hogy kiskertet ültessünk magunknak, igazából nem kell hozzá még erkély sem. Néhány cserép az ablakban, vagy egy nagyobb, amiben többféle zöldfűszer lakik és kész. Nem kell hozzá egyetemi végzettség, hogy gondozgassuk kis zöldségeinket és a sültcsirke tényleg sokkal finomabb, ha egy nagy csokor friss majorannát dugunk a belsejébe. Most már ahhoz kicsit késő van, hogy magról vessük a fűszernövényeket, de nagyáruházakban, vagy a piacon kapható cserepesek tökéletesen alkalmasak a beültetésre. Amikor hazavisszük a növénykéket, azonnal ültessük át őket friss, tápanyagban dús (de nem műtrágyás) földbe.Minden virágboltban kapható egy csomóféle földkeverék, konzultáljunk bátran az eladóval, melyik a legalkalmasabb. Locsoljuk meg, és tegyük a cserepet fényre, de ne rögtön a tűző napra, mert a bolti neonvilágítás és légkondicionálás után a legstrammabb mediterrán növény is szétég. Gondozgassuk, szeretgessük és fény és víz igényét figyelembe véve, egy-két hét alatt szoktassuk meg minálunk. Ha jól bánunk velük, akkor késő őszig szüretelhetjük leveleiket, illetve az évelők kitarthatnak évekig a balkonunkon. Aki hiányzott a felső tagozatos biológia órákról, az nem árt, ha tudja, hogy az évelő szó azt jelenti, hogy évről, évre virágot hozó növényről beszélünk. Az egynyári azt jelenti, hogy egy nyáron át tart az élete, egy virágzási, magérlelési ciklus jut neki. És most nézzük, mi minden kerülhet az otthoni cserepekbe!

Bazsalikom

A bazsalikommal kezdjük, mert baromi népszerű. Ott a helye minden pizzán, paradicsomos olaszos tésztán, ebből készül a világhírű genovai pesto is. Kiefejezetten mediterrán növény. Számtalan fajtája ismert, a bordóba hajló görögbazsalikomtól kezdve, a féltenyér nagyságú leveleket hajtó nápolyi fajtáig. Nem csak meleget, hanem erős, sok napfényt tűr és igényel. Ha nem kap elég napot, ízetlenné válik, majd elsorvad. Ne essünk abba a hibába, hogy azt hisszük, amelyik növény ennyire kívánja a napot, az megél a száraz talajban is. A bazsalikomot rendszeresen öntözni kell. Tehát északi fekvésű lakásban lakó lustáknak nem való.

Majoránna

Évelő, de Magyarország időjárási viszonyai között egyéves növény. Kicsit igényesebb fűszernövény, mint a snidling, de azért nem kell kertészmérnöknek lenni a neveléséhez. A magyar konyha ízeihez a XVI. Század óta tartozik a majoranna aromája, ezt is a törökök hozták el nekünk, nem csak a kiflit. Meleget, a napfényt és kiadós öntözést igényel. Ha folyamatosan szeretnénk szedni, akkor a szálakat mindig rövidre vágjuk vissza, így szép, folyamatosan friss ágaink lesznek.Ha szárítani szeretnénk magunknak télire, akkor úgy szüreteljünk, hogy az egész növényt két-három centire vágjuk vissza, a további gondozás után szépen kihajt majd. A learatott ágakat fektetve szárítsuk meleg, szellős helyen.

Metélőhagyma, avagy snidling

Azoknak a legalkalmasabb, akik nem tudnak különösebben foglalkozni a növényekkel és nem is túl világos a lakásuk, ugyanis a snidling igazi túlélőművész. Nincs igénye rendszeres locsolásra, és a szinte mindegy számára, hogy mennyi fényt kap. Lelkiismeretesen növekszik és szép lila virágaival díszít is. A jellegzetes hagyma íz és illat kicsit könnyedebb formáját hozza, ráadásul folyamatosan lehet vagdosni a tőről a szálakat. Az ételhez mindig apróra vágva adjuk, hogy minél jobban kioldódjanak aromái.

Oregano

A majoránna unokatestvére, szurokfű néven is ismert. Évelő, megpróbálhatjuk átteleltetni a lépcsőházban. Nincs túl nagy vízigénye, ha nem túl hosszú ideig tart, talajának kiszáradását is elviseli. Szereti a napfényt, de a félárnyékot is eltűri, úgyhogy keleti fekvésű ablakban remekül elvan.

Rozmaring 

Ha szerencsések vagyunk egész bokrot nevelhetünk belőle, alapvetően úgy kell vele bánni, mint bármilyen mediterrán növénnyel, mint például a leanderrel. Szereti a napfényt, dél-nyugati fekvésű helyen növekszik és illatozik nagyon, de nem bánja azt sem, ha csak félárnyék jut neki osztályrészül.Hálás a locsolásért, de ha néha kiszárad a talaja azt sem bánja. Mint látjuk hálás jószág, egy dolgot nem visel csak, az erősen savas kémhatású talajt (például az erdei föld), abban csak sínylődni fog. Lehetőleg ne ültessük össze más növényekkel, kapjon külön cserepet és télire engedjük be (vagy ki ) a 10-15 fokos lépcsőházba, hogy pihenhessen jövő nyárig.

Koriander, másnéven cigánypetrezselyem

Nem hiányozhat egyetlen közel-keleti ételből sem, zöld leveleit apróra vágva a főzés végén keverjük az ételhez. Magját is használjuk fűszerként, amit érdemes egy kicsit kipattogtatni forró olajban és úgy keverni az ennivalóhoz. Nagyon sok napfényt igényel, lehetőleg déli ablak elé tegyük a cserepét. Érdekes módon a fényigénye ellenére remekül tűri a fagyot. Nagyon szép, lilás színű virága van, úgyhogy, aki nem szereti az ízét tarthatja a szépségéért is.

Borsmenta

Mentából annyi féle van, hogy elképzelni sem tudjuk, de ha a mojito, vagy a fogkrém mentájára gondolunk, akkor a borsmenta (angol menta, csokoládé menta) jár az eszünkben. Évelő növény, de mivel mesterséges keresztezésből alakult ki a természetben nem fordul elő. Nem igényel magas hőmérsékletet, viszont sok fényt igen. Világos 20-22 fokos helyen remekül el van, egyet kér csak, a rendszeres locsolást. Minél több fényt kap, annál aromásabbak a levelei, ezért a mojito függők költözzenek dél-keleti lakásba.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés